Pizzauuni – näin paistat herkulliset pizzat

Pizzauunit ovat löytäneet tiensä suomalaisten sydämiin – eikä suotta, sillä pizzauunissa pizzan paistaminen voi nostaa makuelämyksen seuraavalle tasolle. Tavalliseen uuniin verrattuna pizzauuni saavuttaa korkeamman lämpötilan. Pizzauunin lämmöntuotanto on myös pizzan paistumisen kannalta optimaalinen. Pizzauunia käyttämällä pääset kotioloissa askeleen lähemmäs kohti aitoa napolilaista pizza.
Pizza pizzauunissa fiiliskuva

Miten pizzauuni toimii?

Pizzauunin korkeaksi kohoavan lämmön ansiosta pizzapohja täytteineen kypsyy nopeasti. Nopean kypsymisen ansiosta pohjasta tulee rapea. Tavallinen kotiuuni ei pysty saavuttamaan pizzauunin jopa 500 celsiusasteen lämpötilaa.

Pizzauunin pohjassa on yleensä kivi, joka säilyttää tehokkaasti lämmön. Alhaalla olevan lämmönlähteen lisäksi pizza lämpenee tasaisesti myös yläpuolelta.

Suurin osa pizzauuneista on tarkoitettu käytettäväksi vain pihalla. Joitakin sähkökäyttöisiä malleja voi olla turvallista käyttää sisätiloissa.

Monipuolinen pizzauuni

Nimestään huolimatta valmistat pizzauunissa myös muita ruokia, esimerkiksi lihaa, vihanneksia, leipiä ja jälkiruokia. Erityisen hyvin pizzauuni soveltuu myös laatikkoruokien kypsentämiseen.

Jos pizzauunin hankinta ei sovi omaan budjettiin tai sopivia ulkotiloja pizzauunin käytölle ei ole, voi pizzan paistamisen viedä seuraavalle asteelle pizzakiveä käyttämällä.

Pizzauunin valinta

Kun pizzauunin ostoa harkitsee, kannattaa valinta aloittaa päättämällä, millä tavalla haluaa pizzauunin lämpenevän. Pizzauunit lämpenevät joko puulla, pelletillä, sähköllä tai kaasulla.

Markkinoilla on erikokoisia pizzauuneja, joten ennen pizzauunin hankintaa kannattaakin miettiä, minkä kokoinen pizzauuni on omaan käyttöön riittävä. Nykyaikaiset pizzauunit ovat yleisesti sen verran pienikokoisia, että ne on helppo ottaa mukaan vaikka mökille.

Puulämmitteinen pizzauuni

Puulämmitteisellä pizzauunilla pääset mahdollisesti lähimmäs aidon napolilaisen, isossa puulämmitteisessä uunissa paistetun pizzan makua. Puulämmitteisen pizzauunin käyttö vaatii kuitenkin kaasulla, pelleteillä tai sähköllä toimiviin pizzauuneihin verrattuna enemmän aikaa lämmittämiseen.

Puulämmitteinen pizzauuni saavuttaa kuitenkin hyvin lämmitettynä tasaisen ja korkean lämmön, joka jakautuu tasaisesti koko uunin alueelle paistaen erinomaisen pizzan. Monen mielestä puulämmitteisellä pizzauunilla paistetaan parhaimmat pizzat.

Pellettilämmitteinen pizzauuni

Pellettilämmitteinen pizzauuni lämpenee puupellettien avulla. Pellettilämmitteinen pizzauuni on erinomainen valinta silloin, kun haluat saada puulämmitteisen pizzauunin tunnelman, mutta sinulla ei ole intoa tai mahdollisuutta hankkia ja säilöä pieniä halkoja puulämmitteisen pizzauunin käyttöön.

Laadukas pelletti syttyy helposti, palaa tehokkaasti ja jättää vain vähän tuhkajätettä.

Kaasulämmitteinen pizzauuni

Kaasulla lämpenevän pizzauunin etu on, että se lämpenee erittäin nopeasti, eikä sinun tarvitse nähdä juurikaan vaivaa lämmittämisen eteen. Pizzan paistamisen voikin aloittaa hyvin nopeasti ilman esilämmitystä.

Kaasulla lämpenevä pizzauuni tuottaa voimakasta lämpöä, joka säteilee uunin alapuolella olevaan kivipintaan ja sen päällä olevaan pizzaan. Uunin yläosassa on myös polttimot.

Sähkölämmitteinen pizzauuni

Sähkölämmitteinen uuni lämpenee helposti sähköllä. Hyvä sähkölämmitteinen pizzauuni tarjoaa tasaisen lämpötilan mutta autenttisemman pizzakokemuksen saat todennäköisesti aikaan joko pelletti-, kaasu- tai puulämmitteisellä pizzauunilla.

Suosittu Ooni pizzauuni – useita eri malleja

Markkinoilla on monenlaisia pizzauuneja ja ehkä tunnetuin kaikista on Ooni pizzauuni. Ooni pizzauunit ovat valloittaneet monen suomalaisen pizzanrakastajan sydämen. ​​

Kaikki Oomi pizzauunit lämpenevät jopa 500 asteisiksi ja paistavat pizzan jopa minuutissa, kerrotaan Oonin sivuilla.

Pizzat joka hetkeen uunissa, grillissä tai pizzauunissa

Suomalaiset rakastavat pizzoja. Itsetehdyt pizzat ovat kuuluneet monen suomalaisen perheen viikonloppuperinteisiin jo vuosikymmeniä.

Pizzauuni ei yksinään kykene erinomaiseen pizzasuoritukseen, vaan tärkeä osa kokonaisuutta ovat niin pizzapohja, pizzakastike kuin pizzan täytteetkin. Paras pizzapohja syntyy pizzataikinaa yön yli kohottamalla, mutta myös kiireinen pizzantekijä saa aikaan herkullisen pizzan.

Jos kotoa ei vielä löydy pizzauunia, lämpenee pizza myös grillissä tai uunissa.

Ilmoita kun tuotetta on taas saatavilla Tuote on tilapäisesti päässyt loppumaan varastostamme. Jättämällä meille sähköpostisi, ilmoitamme teille heti kun tuotetta on jälleen saatavilla.