Serranokinkku – buffalomozzarella -pizza
Löytyykö oikeaoppinen pizza Roomasta vai Napolista? Liemessä-blogin Jenni Häyrinen perehtyy täydellisen pizzan anatomiaan valmistamalla roomalaisen levypizzan. Reseptin peruskivenä Jennillä on hyvä pohja ja apuna taikinan tärkein ainesosa, Hungry Chef –pizzajauhot. Ota haltuun Jennin perusteelliset ohjeet hyvän pizzan valmistamiseksi!
Valmistusaineet
Täydellinen pizzataikina:
- 500 g Hungry Chef 00-jauhoja
- 3,5 dl kylmää vettä
- 1 g (n. 1/3 tl) kuivahiivaa
- 10 g hienoa merisuolaa
- 1 rkl Borges oliiviöljyä
Täydellinen tomaattikastike:
- 2 tlk kokonaisia tölkkiluumutomaatteja
- 2 kpl valkosipulinkynttä halkaistuna
- 1 tl suolaa
- 1 rkl Borges extra-virgin oliiviöljyä
- kourallinen basilikanlehtiä
Muut täytteet:
- 1 prk (200 g) buffalomozzarellaa
- 100 g serranokinkkua tai ilmakuivattua kinkkua
- 1 ruukku tuoretta basilikaa
- tilkka Borges extra-virgin oliiviöljyä
Valmistusohje
- Valmista ensin täydellinen pizzataikina.
- Ota noin 10 % vedestä sivuun ja sekoita siihen suola.
- Sekoita kuivahiiva huolellisesti 00-jauhoihin.
- Vaivaa taikinaa käsin tai koneella 10 minuuttia.
- Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista kunnes vesi on imeytynyt taikinaan.
- Lisää oliiviöljy kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.
- Jos taikina jää löysäksi, lisää jauhoja vasta nostatuksen jälkeen valmiiseen taikinaan samalla kun muotoilet taikinan levyksi.
- Peitä taikina kostutetulla liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 8-12 tuntia. Voit esimerkiksi valmistaa taikinan aamulla ja se on illalla valmis. Mitä pidempi nostatusaika, sitä enemmän makua ja täydellistä rakennetta!
Tomaattikastikkeen valmistus:
- Ota tölkkiluumutomaatit pois liemestä. Murskaa tomaatit yksitellen käsin tai käytä sauvasekoitinta.
- Halkaise valkosipulit ja poista mahdolliset vihreät osat.
- Lisää muut aineet ja sekoita.
- Laita kannelliseen astiaan jääkaappiin tekeytymään 2 tunniksi.
Pizzan paistaminen:
- Öljyä uuninpelti.
- Ota taikina varovaisesti pois astiasta ja nosta jauhotetulle pöydälle.
- Muotoile taikinaa käsin suorakulmioksi välillä alustasta nostellen ja tarvittaessa jauhoja lisäten.
- Nosta taikinalevy uuninpellille ja jatka taikinan levittämistä pellille käsin. Levypizzan pohja saisi olla noin 1 cm paksuinen.
- Anna pizzapohjan kohota kostutetun liinan alla vielä 30 minuuttia.
- Lämmitä uuni niin kuumaksi kuin mahdollista, vähintään 240 asteeseen.
- Levitä pohjalle tomaattikastike ja nosta pizza heti uunin alatasolle.
- Anna levypizzan paistua noin 12 minuuttia ja nosta pizza ylätasolle grillivastuksen alle muutamaksi minuutiksi.
- Nosta pizza pois uunista ja anna hieman jäähtyä. Nosta halutessasi pizza puualustalle tai ritilälle.
- Levitä pizzan päälle loput täytteet: revitty buffalo mozzarella, serranokinkkua, tuoretta basilikaa ja neitsytoliiviöljyä.
- Nauti levypizza oluen kera.
Roomalainen levypizza. Lättyä aidoimmillaan!