Pizza on parasta

Pizza on ollut suomalaisten suosikkiruokaa jo kymmeniä vuosia eikä ihme - se vaan maistuu aivan törkeän hyvälle. Mutta tiesitkö, että pizza on alunperin puhdasta kotiruokaa? Tältä sivulta löydät kaiken pizzasta: tietoa, parhaat vinkit ja mainioimmat reseptit, joilla teet planeetan parhaat pizzat ihan itse.

Oikeaoppinen napolilainen pizza syntyy hyvästä pohjasta ja yksinkertaisista aineksista.

Pizzan lyhyt historia

Pizzan historia ulottuu aina Rooman valtakunnan aikaan asti: 200-luvulla eaa. Marcus Porcius Caton kirjoittama Rooman historia mainitsee ”litteän kivillä paistetun taikinapyörylän, jossa on täytteenä oliiviöljyä, yrttejä ja hunajaa”. Kuulostaa tutulta, vai mitä?

Suomeen pizza tuli ensimmäistä kertaa 60-luvulla, mutta ruokana italialainen herkku yleistyi vasta 70-80-luvuilla. Sittemmin pizzasta on tullut kansainvälinen ruoka, jota voi muokata lähes rajattomasti. Vaikka erilaisten pizzojen perusrakenne pysyy useimmiten samana, voivat täytteet vaihdella tarkoituksen ja ruokavalion perusteella laidasta laitaan. Suomessa yleisin pizzatyyppi on napolilainen pizza, jonka tunnusomaisin piirre on vain muutaman millin paksuinen pohja, joka on leivottu parhaista 00-jauhatuksen vehnäjauhoista.

Oikeaoppinen napolilainen pizza syntyy hyvästä pohjasta ja yksinkertaisista aineksista.

1. Kaikki alkaa taikinasta

Useimmille pizza on yhtä kuin sen täytteet, mutta ehkäpä merkittävin asia pizzan onnistumisen kannalta on itseasiassa sen pohja.

Kärjistetysti voisi sanoa, että pizza on yhtä hyvä kuin taikina, josta se on leivottu. Oikeanlaisesta taikinasta syntyy täydellinen pizzapohja, joka on ohut, rapea ja maukkaan makuinen. Tässä tärkeimmät vinkit kotikeittiöön:

1. Vaivattomimmin pizzataikina syntyy yleiskoneessa, mutta käsin vatkaamalla varmistat, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaamiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta tärkkelys turpoaa hitaasti ja lopputulos on mahdollisimman pehmeä.

2. Jauhot ratkaisevat lopputuloksen. Käytä aina pizzoihin tarkoitettuja, 00-jauhettuja vehnäjauhoja - kuten Hungry Chefin erinomaisia Pizzajauhoja.

3. Anna pizzataikinan nousta rauhassa. Voit tehdä taikinan jo ajoissa valmiiksi ja antaa taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Täydellinen pizzapohja
Hyvä tomaattikastike ei vaadi kikkailua.

2. Tomaattikastike on maun perusta

Perinteiseen pizzaan kuuluu taikinan päälle levitettävä, täytteiden alle jäävä tomaattikastike. Pizzaa tehdessä kannattaa tiedostaa erilaisten tomaattikastikkeiden erot.

Ollaanpa rehellisiä: on tomaattikastikkeita ja on tomaattikastikkeita. Laatuerot ovat selviä ja hyvään tomaattikastikkeeseen kannattaa panostaa. Voit tehdä tomaattikastikkeen itse tai käyttää valmiskastikkeita.

Mikäli haluat tehdä kastikkeen itse, muista pari sääntöä:

- Italian parhaimmat pizzakokit ovat sitä mieltä, että tomaattikastiketta ei saa missään nimessä keittää pitkään.

- Perinteinen italialainen pizzaan tarkoitettu tomaattikastike sisältää vain tomaattia, oliiviöljyä, suolaa, basilikaa ja hitusen valkosipulia. Siinä kaikki. Älä siis kikkaile liikaa, jotta pizzan varsinaiset täytteet nousevat maussa esiin.

Chefin pizzasoossi

Onko tomaattikastike pakollinen?

Perinteiset pizzat perustuvat taikinan päälle levitettävälle, herkulliselle tomaattikastikkeelle. Tomaattikastike ei kuitenkaan ole välttämättömyys pizzassa; valkoinen pizza eli pizza bianca mahdollistaa kevyempien makujen esille nousun.

Pizza biancassa voit korvata tomaattikastikkeen erilaisilla öljyillä ja juustoilla – kokeile ja löydä suosikkisi!

Oliiviöljyjä pizza biancaan
Pizzan täytteissä vain mielikuvitus on rajana.

3. Täytteet tekevät pizzan

Vaikka pizzan täytteissä vain mielikuvitus on rajana, on hyvä pitää mielessä makujen tasapainon tärkeys. Esimerkiksi suolaisia makuja voi tasapainottaa makeudella, raskaita ja rasvaisia taas tuoreilla kasviksilla.

Hyviä pizzatäyteideoita on lukemattomia. Pizzan päälle sopivat niin artisokansydämet, erilaiset lihat, aurinkokuivattu tomaatti, pinaatti, kypsennetty kana, kylmäsavulohi, simpukat sekä kuin muu raaka-aine. Oikeaa ja väärää ei sinänsä ole, mutta tasapainoisia makupareja saat mm. seuraavista:

- Rio Mare -tonnikala & särmää tuova oliivi.
- Kinkku & tuoreet kasvikset ja/tai herkkusieni.
- Kinkku & raikkautta antava Dole-ananas.
- Sinihomejuusto & sitä keventävät kasvikset kuten tomaatti.
- Buffalo-mozzarella & raikas basilika sekä suolainen parmesan-juusto.
- Herkkusieni & ilmakuivattu kinkku, salami ja basilika.

Täydellisen pizzan täytteet

Ananasta pizzaan?

Pizzaan intohimoisesti suhtautuvat jakautuvat kahteen leiriin. On niitä, joiden mielestä ananas kuuluu pizzaan ja niitä, joiden mielestä se pitää pitää mahdollisimman kaukana ruoasta.

Yhtä ainoaa totuutta ei ole – edes pizzan alkuperäismaassa Italiassa – joten annetaan ananassodan jatkua: pizzan kun voi tehdä juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Väärää tapaa ei ole.

Kun haluat pizzaan ananasta – Dole ei petä
Myös pizzataikinan lämpötila vaikuttaa paistamiseen.

4. Pizzan kruunaa oikeaoppinen paistaminen

Vaikka pizza paistetaan useimmiten uunissa, voi sen valmistaa yhtä hyvin myös pannussa tai grillissä.

Pizzan valmistuksen kruunaa paistaminen. Oikeaoppinen, rapea pohja ja juuri oikea kypsyyys syntyy vain sopivassa lämpötilassa. Vaikka pizza paistuu helpoiten uunissa, on perinteistä pizzaa paksumpi pannupizza ja nopeasti valmistuva grillipizza myös kokeilemisen arvoisia ruokia.

Pizzan paistamisessa kannattaa huomioida kaksi lämpötilaa: uunin ja pizzataikinan - molemmilla on merkitystä. Muutama toimiva niksi paistoon:

- Pohjan on hyvä kohota kunnolla ennen täytteiden lisäämistä.
- Uunin pitää olla mahdollisimman kuuma.
- Uuninpelti kannattaa kuumentaa etukäteen.
- Taikinan ja täytteiden on hyvä olla huoneenlämpöisiä ennen paistamista, jotta pizza nousee nopeasti ja paistuu rapeaksi.
- Pizzapohjaa voi esipaistaa, jos täytteet ovat nopeasti kypsyviä. Esimerkiksi äyriäiset sitkistyvät, jos niitä kypsentää liian kauan.

Grillipizzavinkkejä
Ilmoita kun tuotetta on taas saatavilla Tuote on tilapäisesti päässyt loppumaan varastostamme. Jättämällä meille sähköpostisi, ilmoitamme teille heti kun tuotetta on jälleen saatavilla.