Täydellinen pizzataikina

Monelle meistä täydellinen pizzanpohja on ohut ja rapea – paitsi silloin kun tarkoituksena on valmistaa pannupizza. Ohuen ja rapean pizzapohjan paistaminen onnistuu myös kotona, ja täydellisen pizzapohjan tavoittelu alkaa tietysti täydellisen pizzataikinan valmistamisesta. 

Maailman paras pizzataikina syntyy laadukkaista jauhoista ja muista raaka-aineista. Kun pizzapohja on rakkaudella valmistettu, voi sen päälle laittaa omat lempitäytteensä – mitä juuri tänään mieli tekeekään. Täytevaihtoehdoissa vain mielikuvitus on rajana, mutta keskitytään ensin täydellisen pizzataikinan valmistukseen, sillä pizzataikina ja sitä myöten pizzapohja ovat yksi pizzan tärkeimpiä edellytyksiä onnistuneen pizzan valmistamisessa.

Keskitaso 4 annosta

Valmistusaineet

Pizzataikinan valmistusaineet:

Valmistusohje

 1. Sekoita kulhoon puolikas pizzajauhopussi sekä teelusikan verran hiivaa ja suolaa.
 2. Sekoita joukkoon vesi ja öljy.
 3. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella kunnes taikina on sileää, mutta tahmeaa.
 4. Siirrä pizzataikina jauhotetulle työtasolle ja leikkaa 4 osaan. Pyörittele pienen jauhomäärän avulla taikinasta palloja, nostele sopivaan vuokaan, voitele pinta kevyesti öljyllä ja peitä kelmulla.
 5. Laita astia jääkaappiin yön yli.
 6. Painele pizzataikinapallot jauhojen avulla noin sentin paksuisiksi ja reilun kämmenen kokoisiksi kiekoiksi. Jauhota kiekot kevyesti, peitä kelmulla ja anna levätä 2 tuntia.
 7. Lämmitä uuni pizzakiven kanssa niin kuumaksi kuin pystyt (250 astetta), kuitenkin vähintään 45 min ennen paistamista.
 8. Jauhota kätesi kunnolla ja levitä pizzataikinapallo haluamasi kokoiseksi nostelemalla sitä käsiesi päällä niin, että taikina venyy. Varmista että pizzataikinan alla on tarpeeksi jauhoa niin, että se liikkuu.
 9. Päällystä pizza haluamillasi täytteillä, liu’uta pizza paistokivelle ja paista 5-8 minuuttia 250 asteessa kunnes juusto on ruskistunut ja pizzapohja on rapea.

Kuin aito italialainen pizzapohja 

Pizzataikinan valmistus on tärkeä osa onnistunutta pizzapohjaa. Makunystyröitä hivelevä, aitoa italialaista pizzaa mukaileva pizzan pohja syntyy Hungry Chefin Pizzajauhoista

Tärkeimmät askeleet pizzapohjan valmistuksessa ovat:

 • laadukkaat jauhot
 • pizzataikinan kunnollinen vaivaaminen
 • kylmäkohotus
 • pizzapohjan kaulimatta jättäminen

Jatka lukemista ja tutustu täydellisen pizzataikinan valmistuksen saloihin. Vaikka pizzataikina on tärkeä osa pizzan valmistusta, syntyy paras pizza kiinnittämällä huomiota myös muihin vaiheisiin, kuten tomaattikastikkeen ja täytteiden valintaan.

Laadukkaat jauhot pizzataikinaan

Jos haluat onnistua pizzapohjan tekemisessä, valitse laadukas pizzajauho. Hungry Chef Nascosto 00 Pizzajauho on varma valinta silloin, kun tavoittelet aitoa italialaista pizzapohjaa. Korkealaatuinen vehnäjauho on suunniteltu erityisesti pizzojen valmistamiseen – taikina on helposti käsiteltävissä myös pitkän kohotuksen jälkeen. 

Pizzataikinan tuorehiivan voi korvata myös kuivahiivalla kuivahiivan pakkauksen ohjeita seuraamalla.

Vaivaa pizzataikina

Pizzataikinan huolellinen vaivaaminen kannattaa, sillä tällöin taikinaan saadaan hyvä sitko. Helpointa pizzataikinan vaivaaminen on yleiskoneella, mutta onnistuneeseen lopputulokseen pääset myös käsin vaivaten.

Pizzataikinan kylmäkohotus

Perinteisesti suomalaisissa keittiöissä on totuttu kohottamaan pizzataikinaa hetken aikaa keittiön pöydällä, huoneen lämmössä. Pizzaa valmistettaessa kannattaa kuitenkin malttaa mieli, ja antaa aikaa pizzan kohotukseen.

Aina kun on mahdollista, kannattaa pizzataikina valmistaa jo edellisenä päivänä. Tällöin pizzataikina ehtii kohota rauhassa.

Joskus pizzaa tekee heti mieli. Tällöin voit valmistaa nopean pizzapohjan, ja kohottaa taikinaa vähemmän aikaa.

Miksi pizzan kylmäkohotus kannattaa? 

Kun pizzataikina on saanut kohota kylmässä, on taikinan jauhot ehtineet kypsyä ja taikina on helpommin käsiteltävissä. Tällöin lopputuloksesta tulee kevyempi, ilmavampi ja helpommin sulava. Moni ohje neuvoo kohottamaan pizzataikinaa yhden vuorokauden ajan jääkaappikylmässä. Pizzataikinan voi kuitenkin jättää kohoamaan jääkaappiin jopa 3–5 päiväksi.

Aina aikaa odottaa taikinan kohoamista ei kuitenkaan ole. Maittavan pizzan saat aikaan myös lyhyemmällä kohotusajalla.

 

Muotoile pizzataikina käsin

Oletko sinäkin muotoillut pizzapohjan kaulinta apuna käyttäen? Suosittelemme unohtamaan kaulimen, etenkin silloin, jos pizzataikina on kohonnut kauan aikaa. Kauliminen nimittäin hävittää taikinasta kohotuksen aikana syntyneet ilmakuplat.

Pitkä kohotusaika tekee pizzataikinasta helposti muotoiltava, jolloin taikinan muotoilu onnistuu helposti käsin painelemalla. Aloita pohjan muotoilu painelemalla keskeltä ja etenemällä kohti reunoja. Tavoittele mahdollisimman ohutta lopputulosta. 

Kun pizzapohja on muotoiltu, on tomaattikastikkeen ja parhaiden pizzatäytteiden vuoro

Kun pizzapohja on valmistettu ja levitetty, on pizzakastikkeen ja täytteiden valinnan vuoro.

Lue seuraavaksi vinkit parhaiden pizzatäytteiden valintaan.

Ilmoita kun tuotetta on taas saatavilla Tuote on tilapäisesti päässyt loppumaan varastostamme. Jättämällä meille sähköpostisi, ilmoitamme teille heti kun tuotetta on jälleen saatavilla.