Pääsiäislammas 2.0

Pääsiäislammas 2.0 eli nyhtökaritsaa ja purppurabataattislaw-salaattia pitaleivän sisällä.

Tämä resepti ottaa oman aikansa valmistuakseen – mutta se on jokaisen kypsytystuntinsa arvoinen: suurimmilta osin liha valmistuu itsekseen padassa poristen. Lihassa on käytetty paljon pohjoisafrikkalaisia makuja ja kevyttä tulisuutta, joiden kanssa Sunsweet-luumujen makeus yhdistyy mainiosti. Jos reseptin raaka-ainemäärä alkaa kauhistuttamaan, voit korvata maustetahnaan ja haudutusliemeen käytetyt raaka-aineet valmiilla Ras el Hanout -mausteseoksella. Jos käytät valmista mausteseosta, kannattaa itse haudutusliemeen kuitenkin lisätä chiliä ja valkosipulia. Luumujen makea maku hyödynnetään tässä reseptissä kahteen kertaan: ensin lihan maustamisessa haudustusliemessä ja lopulta haudutusliemessä muhineet luumut murskataan makoisaksi BBQ-kastikkeeksi.

Raikas slaw-salaatti saa kauniin violetin värinsä purppurabataatista. Bataatit yleensä kypsennetään perunan tapaan ennen sen nautiskelua, mutta bataattia voi myös nautiskella kohtuullisissa määrin raakanakin. Suurissa määrin raa’an bataatin nauttiminen voi aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja – mutta esimerkiksi sen raastaminen (kuten tässä salaatissa) auttaa ruoansulatusta.

Jos haluat valmistaa reseptistä kasvisversion, voit käyttää karitsan sijaan nyhtökauraa. Lämmitä kaura pannulla ja mausta se Ras el Hanout -mausteseoksella ja sekoita joukkoon pilkottuja luumuja. Saat kaurasta vielä hieman mehevämpää lisäämällä sen joukkoon lämmitysvaiheessa luumumehua ja BBQ-kastiketta. Jos haluat käyttää karitsan jauhelihaa, voit valmistaa sen nyhtökauran tapaan.

Herkullisen reseptin meille loihti Satokausikalenteri.

Keskitaso 8 annosta

Valmistusaineet

Nyhtökaritsa:

  • n. 1 kg Karitsan lapaa
  • 200 g Sunsweet kivettömiä luumuja
  • 2 dl Sunsweet luumutäysmehua
  • 2 kpl laakerinlehtiä
  • 1 +1 kpl tuoreita punaisia chilejä isohkoina paloina
  • 3 + 3 kpl valkosipulinkynsiä kuorittuna ja kevyesti murskattuna
  • 5 +5 kpl kokonaisia mustapippureita
  • 5 + 5 kpl kokonaisia valkopippureita
  • 5 + 5 kpl kokonaisia maustepippureita
  • 5 kpl kokonaisia kardemummia
  • 5 kpl kokonaisia neilikoita
  • ½ pnt tuoretta korianteria
  • 2 tl suolaa
  • 1 kpl banaanisalottisipuli kuorittuna ja pitkittäin puolitettuna
  • 1 l lihalientä
  • 1 dl soijaa
  • öljyä ja voita paistamiseen
  • 8 kpl valmiita pitaleipiä tarjoiluun

Purppurabataattislaw:

  • 1 kpl keskikokoinen purppurabataatti kuorittuna
  • 2 kpl pieniä kotimaisia omenoita kuorineen
  • 1 kpl banaanisalottisipuli kuorittuna
  • 1 kpl tuore punainen chili
  • ½ pnt tuoretta korianteria
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria

Luumukastike:

  • 2 dl BBQ-kastiketta
  • lihan haudutusliemen luumuja, chiliä ja sipulia

Valmistusohje

Nyhtökaritsa:

Ota karitsanliha huoneenlämpöön noin tuntia ennen sen kypsentämistä. Poista lihasta suurimmat pintarasvat ja sidekudokset. Murskaa morttelissa laakerinlehdet, yksi chili siemenineen, kolme valkosipulinkynttä, viisi musta-, valko- ja maustepippuria, neilikka, kardemumma, korianteri ja suola. Valmis mausteseos tulee olla tahnamaista. Hiero valmistamasi maustetahna karitsan pintaan.

Lämmitä iso pata ja paista maustettu liha voi-öljyseoksessa kaikkialta kauniin ruskeaksi. Lisää pataan loput haudutusliemen ainekset ja lämmitä kevyesti kiehuvaksi. Anna lihan hautua kannen alla, kevyesti poreillen, 3-4 tuntia – kunnes liha on mureaa ja irtoaa luusta. Jos haudutusliemi ei peitä lihaa kokonaan, käännä lihaa haudutuksen aikana 4 kertaa.

Ota valmis liha pois haudutusliemestä ja revi se kahdella haarukalla pieniksi lihasuikaleiksi. Jos haluat lihasta kosteampaa, voit sekoittaa haudustuslientä ja pehmeitä luumuja lihan sekaan.

Purppurabataattislaw:

Raasta bataatti sekä omenat raasteeksi ja laita kulhoon. Leikkaa chili siemenineen, korianteri ja salottisipuli pieneksi ja sekoita raasteiden joukkoon. Lisää lopuksi jogurtti, suola seköö pippuri ja sekoita tasaiseksi.

Luumukastike:

Nouki haudutusliemestä noin 10 kpl luumuja ja murskaa ne kulhossa haarukalla tasaiseksi tahnaksi. Voit halutessasi ottaa mukaan myös chiliä, valkosipulia ja salottisipulia oman makusi mukaan. Sekoita mukaan BBQ-kastike.

Tarjoile nyhtökaritsa, bataattislaw ja luumukastike lämmitettyjen pitaleipien sisällä. Koristele leivät tuoreella chilillä ja korianterilla.

Jos reseptin raaka-ainemäärä alkaa kauhistuttamaan, voit korvata maustetahnaan ja haudutusliemeen käytetyt raaka-aineet valmiilla Ras el Hanout -mausteseoksella.