Nämä mehukkaat puolukka-kinuskimokkapalat ovat saaneet inspiraationsa karpaloita ja lämmintä kinuskikastiketta -klassikköjälkiruoasta. Klassikot ovat kuitenkin korvattu kotimaisilla puolukoilla ja kinuskikastike valmiilla Dulce de leche -kastikkeella.
Puolukka-kinuskimokkapalat valmistuvat helposti “sekoita kaikki raaka-aineet keskenään” -menetelmällä. Ainoastaan voi ja suklaa tulee sulattaa erikseen – mutta muut raaka-aineet voidaan lisätä sulatukseen käytettävään kulhoon: eli tiskiä ei tule yhtään ylimääräistä.
Jos kotona ei ole valmiiksi 20 cm x 20 cm -kokoista vuokaa, voi sellaisia kysellä leivontaan tai ruoanlaittoon erikoistuneista myymälöistä.
Mokkapaloissa voi käyttää joko tuoreita tai pakastettuja puolukoita. Pakastetut puolukat voivat lisätä kosteutta taikinassa, joten mokkapalojen paistoaika voi tällöin olla hieman pidempi. Halutessasi voi kokeilla puolukoiden sijaan myös esimerkiksi kirsikoita, herukoita tai tyrnimarjoja. Marjoiksi kannattaa kuitenkin valita melko hapokkaita marjoja, koska muuten mokkapalat ovat melko tuhdin ja makean makuisia.
Mokkapalat pysyvät mehukkaina muutaman päivän, kunhan säilytät ne hyvin pakattuna jääkaapissa. Ne kannattaa ottaa puolisen tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta ne ehtivät pehmetä mukavasti ennen nautiskelua.
n. 1/2 prk (n. 195 g)
Dulce de leche -valmista kinuskikastiketta
1 dl + 0,5 dl
puolukoita (tuoreita tai pakaste)
Tarjoiluun:
muutamia puolukoita
vähän Dulce de leche -kastiketta
Valmistusohje
Lämmitä uuni 180-asteeseen ja vuoraa 20 x 20 cm -kokoinen vuoka leivinpaperilla.
Sulata suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä hetken aikaa, silloin tällöin sekoittaen. Lisää joukkoon sokeri, kananmunat, vaniljatahna ja suola. Sekoita tasaiseksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja Van Houten Cacao -kaakaojauhetta. Sekoita kevyesti, kunnes jauhot ovat juuri ja juuri sekoittuneet taikinan sekaan tasaisesti.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele päälle 1 dl puolukoita. Lusikoi päälle pieniä kekoja Dulce de leche -kastiketta. Marmoroi mokkapalojen pinta vetämällä veitsellä viiltoja edestakaisin kastikekojen läpi. Ripottele loput 0,5 dl puolukoita vielä viimeiseksi mokkapalojen päälle.
Paista mokkapaloja n. 50–60 minuuttia, kunnes pinta on hyytynyt ja alkanut kevyesti rakoilla – mokkapalat saavat olla keskeltä kuitenkin hieman hytkyvää.
Anna kypsien mokkapalojen levätä huoneenlämmössä ainakin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele annoksen puolukoilla ja pienellä lusikallisella Dulce de lecheä.
Vinkki!
Saat vuorattua vuoan helposti leikkaamalla leivinpaperista kaksi n. 20 cm levyistä suikaletta ja laittamalla ne ristikkäin vuoan pohjalle ja reunoille. Leivinpaperisuikaleet pysyvät paremmin paikallaan, jos suihkutat vuoan pohjalle ja reunoille hieman vuokasprayta.
Tarkastele mokkapalojen kypsymistä puolen tunnin paiston jälkeen: jos kinuskikastiketta on lisätty hieman vähemmän, kypsyvät mokkapalat nopeammin – ja jos kastiketta on enemmän, tai marjat ovat erityisen mehukkaita, voivat mokkapalat kypsiä normaalia kauemmin.
Dulce de leche on erityisesti Latinalaisessa Amerikassa suosittu makea kastike, joka on keitetty makeutetusta kondensoidusta maidosta. Tämän kinuskisen kastikkeen saa helposti tehtyä itsekin keittelemällä avaamatonta kondensoitu maito -säilykepurkkia vedessä – mutta valmista Dulce de leche -kastiketta myydään nykyään melkein kaikissa vähänkään laajemmin varustellussa ruokakaupassa.
Ilmoita kun tuotetta on taas saatavillaTuote on tilapäisesti päässyt loppumaan varastostamme. Jättämällä meille sähköpostisi, ilmoitamme teille heti kun tuotetta on jälleen saatavilla.