Mehevä gluteeniton luumusuklaakakku ja liköörikerma
Luumu ja suklaa ovat täydellinen makupari, sen huomasi myös Hanna Sumari, joka meille tämän maukkaan, gluteenittoman luumusuklaakakun reseptin kehitti! Liköörikermalisäyksellä tämä kakku on erinomainen päätös vähän paremmallekin illalliselle.
- gluteeniton
- Jälkiruoat
Valmistusaineet
Luumusuklaakakku:
- 200 g Sunsweet luumuja
- 1 dl Vana Tallinn likööriä
- 200 g taloussuklaata
- 125 g voita
- 5 kpl kananmunia, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
- 150 g fariinisokeria
- 180 g hasselpähkinöitä jauhettuna
- 2 rkl Van Houten kaakaojauhetta
Liköörikermavaahto:
- 3 dl kuohukermaa
- 2 rkl tomusokeria
- 2 rkl Vana Tallinn likööriä
Valmistusohje
- Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Kiristä 22 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperisuikaleilla. Suikaleet pysyvät hyvin kiinni vuoassa, kun sipaiset vuoan reunoihin ensin vähän voita.
- Pilko luumut pieniksi paloiksi ja laita liköörin kanssa kattilaan.
- Anna seoksen ensin kiehahtaa ja laske sitten lämpöä ja hauduta hiljaisella lämmöllä, kunnes likööristä on jäljellä noin puolet. Ota jäljelle jäänyt likööri talteen ja laita jääkaappiin kermavaahtoa varten ja laita luumut jäähtymään.
- Sulata voi ja paloiteltu suklaa mikrossa keskiteholla tai liedellä kattilassa välillä sekoittaen. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.
- Vatkaa munankeltuaiset ja fariinisokeri paksuksi kermamaiseksi vaahdoksi.
- Lisää vaahtoon luumut, voin ja suklaan seos sekä jauhetut hasselpähkinät. (Jos kaupasta ei löydy hasselpähkinäjauhetta, voit jauhaa rouheen tai kokonaiset hasselpähkinät hienoksi mantelimyllyllä tai monitoimikoneella. Jauheen ei tarvitse olla aivan hienoa, mutta sen täytyy olla hienompaa kuin rouhe.)
- Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Muista että valkuaisten joukossa ei saa olla pisaraakaan keltuaista, rasvaa tai vettä tai vaahdottamien ei onnistu.
- Sekoita valkuaisvaahto taikinaan kahdessa erässä varovasti käännellen.
- Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua noin 50 minuuttia 180 asteisessa uunissa. Kokeile kakun kypsyyttä jo 45 minuutin kohdalla puutikulla, koska uunit ovat erilaisia. Jos tikkuun ei jää taikinaa, se on kypsä.
- Anna kakun tekeytyä vuoassa n. 10 minuuttia ja ota se sitten vuoasta ritilälle jäähtymään.
- Siivilöi jäähtyneen kakun päälle kerros Van Houten kaakaojauhetta.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen siivilöity tomusokeri ja keitetty Vana Tallinn likööri.