Joulupavlova
Ihana Marita Eriksson loihti meille vegaanisen ja gluteenittoman joulupavlova-reseptin! Kepeä, makea ja ihana joulupöydän herkku, joka kruunataan Sunsweet-luumuista tehdyllä luumutäytteellä. Tarjoile joulupavlova vaikka kombuchan kanssa! Ohje on vegaaninen, mutta jos haluat, voit myös hyvin ostaa kaupasta valmiin marenkipohjan tai valmistaa perinteisen marengin: luumutäyte sopii siihen silti!
- gluteeniton
- vegaaninen
- Jälkiruoat
- Joulu
Keskitaso
6
annosta
Valmistusaineet
Vegaaninen marenkipohja:
- 1,5 dl säilykekikherneiden lientä (kylmää)
- 1 tl omenasiiderietikkaa
- 2 dl sokeria
- 0,5 tl ksantaania
- 2 tl perunajauhoja
- ¼ tl vaniljajauhetta
Luumutäyte:
- 100g Sunsweet-luumuja
- 1 rkl sokeria
- ripaus vaniljajauhetta
- 2 dl kasvipohjaista vispiä vaahdotettuna
Koristeluun:
- gluteenittomia pipareita
Valmistusohje
- Kuumenna uuni 100 asteeseen.
- Laita kikherneiden liemi kulhoon, lisää omenasiiderietikka ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seoksesta muodostuu vaalea kuohkea vaahto.
- Lisää sokeria erissä ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää.
- Lisää vielä loput aineet ja vatkaa kaikki sekaisin.
- Levitä paksu marenkivaahto leivinpaperille, joko pyöreäksi levyksi tai tee ”pesämäinen” muoto, jättäen keskeltä hieman matalammaksi. Jos marenkivaahtoa jää yli, voit pursottaa pieniä marenkeja lisäksi ja käyttää niitä, vaikka koristeena.
- Laita marenki uuniin ja paista noin 2,5-3 tuntia, kunnes pinta on rapea. Älä avaa luukkua paistamisen aikana. Sammuta uuni, jätä luukku raolleen ja anna marengin kuivua uunissa vielä.
- Valmista luumusose: keitä luumut pehmeiksi, soseuta ja anna jäähtyä. Mausta luumusose sokerilla ja vaniljalla.
- Vispaa vispi kuohkeaksi, lisää sekaan noin 1 rkl kerrallaan luumusosetta, kunnes maku on hyvä. (yhteensä täytteeseen tulee noin 2-3 kukkurallista rkl luumusosetta. Jos sosetta jää yli, voit hyödyntää sen, vaikka puuron lisukkeena.)
- Kokoa pavlova vasta ennen tarjoilua. Laita marenkipohjan päälle varovasti täytettä, viimeistele pipareilla ja piparimurulla.VINKKI! Voit hyödyntää pelkkää luumutäytettä myös sellaisenaan jälkiruokana; lisää silloin vielä noin 1 dl vegaanista paksua kreikkalaistyylistä jogurttia täytteen sekaan, jolloin saat rahkamaisen koostumuksen. Tarjoile kipoissa, vaikka piparimurun kera!
Kevyt, makea ja ihanan rapea!