Joulupavlova

Ihana Marita Eriksson loihti meille vegaanisen ja gluteenittoman joulupavlova-reseptin! Kepeä, makea ja ihana joulupöydän herkku, joka kruunataan Sunsweet-luumuista tehdyllä luumutäytteellä. Tarjoile joulupavlova vaikka kombuchan kanssa! Ohje on vegaaninen, mutta jos haluat, voit myös hyvin ostaa kaupasta valmiin marenkipohjan tai valmistaa perinteisen marengin: luumutäyte sopii siihen silti!

Keskitaso 6 annosta

Valmistusaineet

Vegaaninen marenkipohja:

  • 1,5 dl säilykekikherneiden lientä (kylmää)
  • 1 tl omenasiiderietikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 tl ksantaania
  • 2 tl perunajauhoja
  • ¼ tl vaniljajauhetta

Luumutäyte:

  • 100g Sunsweet-luumuja
  • 1 rkl sokeria
  • ripaus vaniljajauhetta
  • 2 dl kasvipohjaista vispiä vaahdotettuna

Koristeluun:

  • gluteenittomia pipareita

Valmistusohje

  1. Kuumenna uuni 100 asteeseen.
  2. Laita kikherneiden liemi kulhoon, lisää omenasiiderietikka ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seoksesta muodostuu vaalea kuohkea vaahto.
  3. Lisää sokeria erissä ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää.
  4. Lisää vielä loput aineet ja vatkaa kaikki sekaisin.
  5. Levitä paksu marenkivaahto leivinpaperille, joko pyöreäksi levyksi tai tee ”pesämäinen” muoto, jättäen keskeltä hieman matalammaksi. Jos marenkivaahtoa jää yli, voit pursottaa pieniä marenkeja lisäksi ja käyttää niitä, vaikka koristeena.
  6. Laita marenki uuniin ja paista noin 2,5-3 tuntia, kunnes pinta on rapea. Älä avaa luukkua paistamisen aikana. Sammuta uuni, jätä luukku raolleen ja anna marengin kuivua uunissa vielä.
  7. Valmista luumusose: keitä luumut pehmeiksi, soseuta ja anna jäähtyä. Mausta luumusose sokerilla ja vaniljalla.
  8. Vispaa vispi kuohkeaksi, lisää sekaan noin 1 rkl kerrallaan luumusosetta, kunnes maku on hyvä. (yhteensä täytteeseen tulee noin 2-3 kukkurallista rkl luumusosetta. Jos sosetta jää yli, voit hyödyntää sen, vaikka puuron lisukkeena.)
  9. Kokoa pavlova vasta ennen tarjoilua. Laita marenkipohjan päälle varovasti täytettä, viimeistele pipareilla ja piparimurulla.VINKKI! Voit hyödyntää pelkkää luumutäytettä myös sellaisenaan jälkiruokana; lisää silloin vielä noin 1 dl vegaanista paksua kreikkalaistyylistä jogurttia täytteen sekaan, jolloin saat rahkamaisen koostumuksen. Tarjoile kipoissa, vaikka piparimurun kera!

Kevyt, makea ja ihanan rapea!