Kylmäsavulohipizza

Tämä todellinen herkuttelijan unelma, kylmäsavulohipizza, rakentuu hitaasti mutta varmasti. Kolmen vuorokauden pizzataikinan kylmäkohotus takaa täydellisen pohjan ja tämä täytteiden yhdistelmä saa nirsoimmankin kulinaristin huokailemaan ihastuksesta.

Haastava 6 annosta

Valmistusaineet

Pizzapohja:

  • 400 g ranskankermaa
  • 1 puntti tuoretta tilliä
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 1 punasipuli
  • 2 rkl sokeria
  • 3 rkl Borges omenasiiderietikka
  • 200 g kylmäsavulohta/-kirjolohta
  • 200 g juustoraastetta
  • 2 avokadoa
  • kirjolohenmätiä

Valmistusohje

Aloita pizzataikinan teolla 3 päivää ennen pizzanpaistoa.

  1. Kaada kulhoon puolet vedestä ja sekoita siihen hiiva.
  2. Lisää kolmannes jauhoista, sekoita velliksi ja anna muhia 20min.
  3. Lisää pikkuhiljaa jauhoja sekä loppu vesi.
  4. Lisää suola ja lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa noin 10 min.
  5. Laita taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, kelmu ympäri ja anna kohota pöydällä yön yli.
  6. Siirrä aamulla kylmään kahdeksi vuorokaudeksi.
  7. Kun alat paistamaan pizzoja, nosta taikina kylmästä 4 h aikaisemmin, jaa taikina kuudeksi saman kokoiseksi palaksi ja pyöritä ne palloiksi.
  8. Laita pallot öljyttyyn astiaan kohoamaan ja kelmu päälle ettei taikinaan muodostu kuorta.

Taikinan kohotessa valmistele täytteet:

  1. Silppua tilli ja sekoita se ranskankerman kanssa sekaisin.
  2. Lisää ranskankermaan 2 rkl sitruunanmehua, mausta suolalla. Laita jääkaappiin maustumaan.
  3. Leikkaa punasipulista kiekkoja laita ne kulhoon.
  4. Lisää punasipulirenkaiden sekaan 3 rkl omenaviinietikkaa ja 2 rkl sokeria, sekoita ja jätä pöydälle maustumaan.

Kuumenna pizzakivi noin 400 asteeseen.

  1. Nosta kohonnut pizzataikinapallo hyvin jauhotetulle pöydälle ja muovaa mieleiseksi.
  2. Levitä kevyesti ranskankermaa pohjan päälle, lisää ranskankerman päälle juustoraastetta
  3. Lisää viipaloitu kala
  4. Paista pizza kypsäksi pizzauunissa noin 2-3 min
  5. Asettele valmiin pizzan päälle siivutettua avokadoa, marinoitua punasipulia ja kirjolohenmätiä.