Totta ja tarua oliiviöljyistä

Ruoka- ja leivontaresepteissä listataan usein raaka-aineeksi oliiviöljy. Helppo juttu, sillä senhän tuntevat kaikki. Vai kuinka oikeastaan onkaan? Viimeistään kaupan öljyhyllyn äärellä moni on ihmeissään, sillä oliiviöljyjä on useita erilaisia. Lisäksi oliiviöljyn ympärillä elää sitkeitä uskomuksia. Ovatko ne totta vai tarua? Mitä kaikkea kätkeytyy oliiviöljy-sanan taakse? Huippuravintola Shelterin kokki ja omistaja Teemu Laurell valottaa, mikä oliiviöljyistä on totta ja mikä tarua.

Oliiviöljy kuin oliiviöljy sopii kaikkeen.

Tarua. Oliiviöljyjen mekaaniset valmistusmenetelmät ovat erilaiset ja siten ne sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiinkin. Extra virgin eli kylmäpuristettu oliiviöljy on kaikkein hienoin öljy ja siinä vapaiden rasvojen osuus on korkeintaan 0,8 %. Oliiviöljyjen aatelisiin lasketaan myös virgin eli neitsytoliiviöljy, joka valmistetaan samalla menetelmällä, mutta vapaiden rasvojen osuus on korkeampi, 2 %. Teemu Laurell käyttää näitä molempia paljon ja hän painottaa, että ne sopivat nimenomaan ruoan viimeistelyyn. Ne nostavat ruoka-aineiden makuja esiin ja myös oliiviöljyn oma maku luo viime silauksen annokseen. Lopputuloksena on voimakas, tasapainoinen ja täyteläinen makukokemus.

Leipomisessa parhaiten toimii maultaan miedompi oliiviöljy. Laurell liputtaa Borgesin valikoimasta löytyvän Extra Mild Oliiviöljy -tuotteen puolesta. ”Tällä leipominen onnistuu ja leipiin sekä leivonnaisiin nousee juuri oikea vivahde oliiviöljyn intensiivistä makua”, Teemu sanoo.

Aromatisoidut oliiviöljyt jykevöittävät ruoan makua. Esimerkiksi Borges-tuoteperheen sitruunankuorella terästetty oliiviöljy voimistaa sitruunan makua ja kevyesti mantelin makuinen Borges Arbequina Fruity puolestaan on omiaan salaatteihin ja keveisiin kesäruokiin.

Miten valitset oikean oliiviöljyn?

Oliiviöljy on todella monipuolinen raaka-aine, mutta öljyhyllyllä voi tulla valinnanvaikeus.

Oliiviöljy soveltuu muuhunkin kuin salaatinkastikkeeksi, mutta jokainen öljy ei sovellu niin hyvin jokaiseen ruokaan. Teimme kätevän muistilistan ja samasta paikkaa löytyy myös Teemu Laurellin luomat reseptit, joissa erilaatuisten oliiviöljyjen ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa.

Näin valitset oliiviöljyn

Oliiviöljy ei sovi paistamiseen.

Tarua. Sopii kyllä, mutta pitää olla tarkkana siitä, minkä öljyn valitsee. Paistinpannu ei ole extra virgin- ja virgin -öljyjen kaveri ollenkaan, sillä niiden maku tuhoutuu kuumennettaessa. ”Jos jotain, niin juuri tämän toivoisin oliiviöljystä opittavan. Ei saa ikinä tuhlata hienoja öljyjä pannulla, siinä menevät pilalle sekä öljy että ruoka”, Teemu opastaa lähes tuohtuneena.

Borgesin tuotteista paras oliiviöljy paistamiseen on Classic oliiviöljy. Borgesilta löytyy myös rypsi- ja oliiviöljyn seos. Molemmat toimivat pannulla mainiosti ja niillä viimeistelee näppärästi vaikka salaatin, jos virgin- tai extra virgin -oliiviöljyä ei keittiöstä löydy.

Ei saa ikinä tuhlata hienoja öljyjä pannulla, siinä menevät pilalle sekä öljy että ruoka

Laadukkaan oliiviöljyn tunnistaa siitä, että se jähmettyy kylmässä.

Tarua. Rasva jähmettyy kylmässä aina eikä sillä ole mitään tekemistä laadun kanssa. Mutta on fiksua säilyttää öljy aina huoneenlämmössä, sillä kylmälle tai kuumalle altistaminen voi muuttaa oliiviöljyn makua.

Hinta on laadun tae. Totta vai tarua?

Tarua. Hinta ei ole laadun tae, vaikka usein laadukas oliiviöljy voi maksaa enemmän. ”Tärkein laadukkuuden mittari on oma maku. Laadukkain on siis se, joka maistuu itsestä parhaimmalta!”, Teemu sanoo.

Kotikokkaaja pärjää yhdelläkin oliiviöljyllä.

Totta. Yhdelläkin pärjää ja silloin kannattaa valita kylmäpuristettu öljy, Borgesin valikoimasta löytyy Extra Virgin Oliiviöljy. Sillä loihtii ruokaan voimakkaan, mutta lempeän maun.

Oliiviöljyn säilytyksen salat

Kylmässä oliiviöljyyn ilmestyy hiutaleita ja liian kuumassa mikä tahansa rasva härskiintyy. Oliiviöljyn oikeaoppinen säilytys takaa parhaan makuelämyksen.

Paras lämpötila oliiviöljyn säilytykseen on 15 – 25 ºC, valolta suojattuna.

Lue käytännön vinkit