Valmistusaineet
Minttukastike:
-
2 dl
turkkilaista jogurttia
-
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
-
1 rkl
minttua silputtuna
-
1 rkl
korianteria silputtuna
-
1/2 tl
juustokuminaa
-
n. 1 tl
suolaa
-
pippuria
-
2 rkl
fetaa
-
2 rkl
raastettua kurkkua
Majoneesi:
-
1-2 rkl
majoneesia / syöjä
-
tabasco chipotle
Täytteet:
-
200 g
karitsan/lampaan jauhelihaa per syöjä
-
tuoretta pinaattia
-
punasipulia
-
pihvitomaattia
-
retiisiä
-
chiliä
-
suolaa
-
pippuria
Valmistusohje
Aluksi tee hampurilaissämpylät. Tästä ohjeesta tulee n. 15 sämpylää. (Voit tehdä sämpylät osissa tai vaikka pakastaa osan sämpylöistä mikäli niitä et kaikkia kerralla käytä)
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva.
- Lisää kananmuna, sokeri ja suola.
- Lisää 2/3 jauhoista ja vaivaa koneella sekaisin.
- Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä kuutioina ja anna koneen vaivata se sekaisin takinaan.
- Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa vielä noin 15 min.
- Laita kulhon päälle kelmu, laita taikina kylmään 1-4 vrk.
- Leikkaa taikinasta 90 g painoisia paloja ja pyörittele palloiksi, noin 15 kpl.
- Anna kohota leivinpaperilla vuoratulla pellillä vähintään tunti.
- Lämmitä uuni 230 asteeseen ja voitele muna/maito seoksella sämpylät.
- Paista kunnes kauniin vaaleanruskeita, noin 12-15min
Erityisesti lampaan/karitsan kanssa sopiva minttukastikkeen voi tehdä myös jo hyvissä ajoin jääkaappiin maustumaan. Kastikkeen kaikki ainekset sekoitetaan keskenään.
Myös majoneesi kannattaa tehdä maustumaan ajoissa. Mikäli haluat tulisempaa, lisää reippaasti majoneesin sekaan tabasco chipotlea. Miedomman maustetun ystäville myös pelkkä majoneesi toimii varmasti.
Pihvit + hampurilaisten täyttäminen:
- Laita grilli kuumenemaan, muovaile lampaan- tai karitsanjauhelihasta hieman sämpylää isompi pihvi.
- Paista kuumalla grilliritilällä noin 7 min per puoli lisäten suolaa ja pippuria molemmin puolin.
- Anna levätä 5-10 min pöydällä, pihvi on tällöin läpikypsä.
- Lämmitä sämpylät pihvin vetäytyessä.
Kasaaminen:
- pohjalle savuchilimajoneesi
- pinaattia
- tomaattisiivu
- pihvi
- minttukastike
- punasipuli
- retiisi & chili