Laita sima tulemaan viikoa ennen vappua
Sima vaatii tekeytyäkseen noin viikon, joten muista aloittaa valmistus ajoissa. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että kaapista löytyvät seuraavat välineet:
- suppilo
- riittävän iso kattila
- siivilä
- puhtaita pulloja sekä korkkeja
Simapulloiksi sopivat puhtaat muovi- tai lasipullot. Muovipullo on ensimmäistä kertaa simaa tekevälle helpompi. Jos lasipullon täyttää piripintaan ja korkin vääntää tiukasti kiinni, voi pullo poksahtaa rikki. Muovipullosta huomaa, jos se lähtee pullistumaan. Silloin se on liian täynnä ja osa kannattaa kaataa toiseen pulloon.
Harkiten hiivaa
Hiivaa tarvitaan simaan yllättävän vähän. Kannattaa olla sen kanssa säästeliäs, jotta saat vatsaystävällistä simaa. Neljään litraan vettä tarvitaan vain herneen kokoinen hippunen hiivaa. Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen!
- HUOM! Liian kuumassa vedessä hiiva ei lähde käymään ja sima epäonnistuu
Rusinoilla on tärkeä rooli siman valmistuksessa
Rusinoilla on simassa merkittävä tehtävä. Kun laitat simaan rusinoita, et joudu maistelemaan keskeneräistä simaa. Kelluvat rusinat kertovat, milloin sima on valmista. Rusinat toimivat kuin lihalämpömittari paistissa, ne näyttävät milloin sima on juotavaa. Siman hiilidioksidipitoisuus on sopiva siinä vaiheessa, kun rusinat nousevat juoman pinnalle kellumaan.