Kuin aito italialainen pizzapohja
Pizzataikinan valmistus on tärkeä osa onnistunutta pizzapohjaa. Makunystyröitä hivelevä, aitoa italialaista pizzaa mukaileva pizzan pohja syntyy Hungry Chefin Nascosto Pizzajauhoista.
Tärkeimmät askeleet pizzapohjan valmistuksessa ovat:
- laadukkaat jauhot
- pizzataikinan kunnollinen vaivaaminen
- kylmäkohotus
- pizzapohjan kaulimatta jättäminen
Jatka lukemista ja tutustu täydellisen pizzataikinan valmistuksen saloihin. Vaikka pizzataikina on tärkeä osa pizzan valmistusta, syntyy paras pizza kiinnittämällä huomiota myös muihin vaiheisiin, kuten tomaattikastikkeen ja täytteiden valintaan.
Laadukkaat jauhot pizzataikinaan
Jos haluat onnistua pizzapohjan tekemisessä, valitse laadukas pizzajauho. Hungry Chef Nascosto 00 Pizzajauho on varma valinta silloin, kun tavoittelet aitoa italialaista pizzapohjaa. Korkealaatuinen vehnäjauho on suunniteltu erityisesti pizzojen valmistamiseen – taikina on helposti käsiteltävissä myös pitkän kohotuksen jälkeen.
Pizzataikinan tuorehiivan voi korvata myös kuivahiivalla kuivahiivan pakkauksen ohjeita seuraamalla.
Vaivaa pizzataikina
Pizzataikinan huolellinen vaivaaminen kannattaa, sillä tällöin taikinaan saadaan hyvä sitko. Helpointa pizzataikinan vaivaaminen on yleiskoneella, mutta onnistuneeseen lopputulokseen pääset myös käsin vaivaten.
Pizzataikinan kylmäkohotus
Perinteisesti suomalaisissa keittiöissä on totuttu kohottamaan pizzataikinaa hetken aikaa keittiön pöydällä, huoneen lämmössä. Pizzaa valmistettaessa kannattaa kuitenkin malttaa mieli, ja antaa aikaa pizzan kohotukseen.
Aina kun on mahdollista, kannattaa pizzataikina valmistaa jo edellisenä päivänä. Tällöin pizzataikina ehtii kohota rauhassa.
Joskus pizzaa tekee heti mieli. Tällöin voit valmistaa nopean pizzapohjan, ja kohottaa taikinaa vähemmän aikaa.
Miksi pizzan kylmäkohotus kannattaa?
Kun pizzataikina on saanut kohota kylmässä, on taikinan jauhot ehtineet kypsyä ja taikina on helpommin käsiteltävissä. Tällöin lopputuloksesta tulee kevyempi, ilmavampi ja helpommin sulava. Moni ohje neuvoo kohottamaan pizzataikinaa yhden vuorokauden ajan jääkaappikylmässä. Pizzataikinan voi kuitenkin jättää kohoamaan jääkaappiin jopa 3–5 päiväksi.
Aina aikaa odottaa taikinan kohoamista ei kuitenkaan ole. Maittavan pizzan saat aikaan myös lyhyemmällä kohotusajalla.
Muotoile pizzataikina käsin
Oletko sinäkin muotoillut pizzapohjan kaulinta apuna käyttäen? Suosittelemme unohtamaan kaulimen, etenkin silloin, jos pizzataikina on kohonnut kauan aikaa. Kauliminen nimittäin hävittää taikinasta kohotuksen aikana syntyneet ilmakuplat.
Pitkä kohotusaika tekee pizzataikinasta helposti muotoiltava, jolloin taikinan muotoilu onnistuu helposti käsin painelemalla. Aloita pohjan muotoilu painelemalla keskeltä ja etenemällä kohti reunoja. Tavoittele mahdollisimman ohutta lopputulosta.
Kun pizzapohja on muotoiltu, on tomaattikastikkeen ja parhaiden pizzatäytteiden vuoro
Kun pizzapohja on valmistettu ja levitetty, on pizzakastikkeen ja täytteiden valinnan vuoro.
Lue seuraavaksi vinkit parhaiden pizzatäytteiden valintaan.