Graveyard -vanukas
Hyytävän herkullinen Halloween -vanukas maistuu kaikenikäisille. Ohje on monivaiheinen, mutta helppo. Valmistaminen kannattaa aloittaa tarjoilua edeltävänä päivänä. Herkullinen vaniljainen kaakaovanukas saa pinnalleen kinuskikastiketta ja kaakao-pähkinämurua. Kaiken kruunaa henkäyksen ohuet tuile –keksit.
Helppo
Valmistusaineet
Tuile -keksit:
- 25 g pehmeää voita
- ¾ dl tomusokeria
- 2 munankeltuaista
- ¾ dl jauhoja
- 1 rkl Van Houten kaakaojauhetta
- Pinnoitettua pahvia esim. kakkurasiasta
- Pikeeriä tai sokerikuorrutetta
Kaakaomuru eli soil:
- 25 g voita
- 2 dl sokeria
- 1 dl Van Houten kaakaojauhetta
- 0,25 dl pähkinärouhetta
- hyppysellinen suolaa
Vanukas:
- 8 dl maitoa
- 1 dl sokeria
- 1 dl Van Houten kaakaojauhetta
- 3-5 tippaa vaniljauutetta
- 5 keltuaista
- 2,5 rkl maissitärkkelystä(maizena)
Valmistusohje
Valmista keksit
- Leikkaa hautakiven muotoiset aukot pinnoitetusta pahvista (esimerkiksi kakkurasian pahvi tai foliovuoan kansi)
- Ota voi ajoissa pehmenemään.
- Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
- Mittaa jauhot ja kaakaojauhe valmiiksi samaan astiaan.
- Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi.
- Vatkaa joukkoon munankeltuaiset ja jauho-kaakaoseos.
- Vatkaa tasaiseksi ja laita hetkeksi ( 15 min) jääkappiin.
- Aseta muotti kylmälle pellille leivinpaperille ja levitä taikina muottien yli lastalla.
- Nosta muotti pois ja nosta keksit uuniin 6-8 minuutiksi. Anna jäähtyä ennen pelliltä nostamista. Säilytä kannellisessa rasiassa kuivassa paikassa.
Koristele keksit pikeerillä, joko valmiilla kaupasta tai vatkaa 1 valkuainen ja 2,5 dl tomusokeria jämäkäksi tahnaksi. Koristele pursottimella ja anna kuivahtaa.
Valmista vanukas
- Lämmitä 2 dl maitoa kattilassa ja vispaa joukkoon kaakaojauhe ja sokeri tasaiseksi seokseksi.
- Lisää vaniljauute. Anna kiehahtaa.
- Vatkaa keltuaiset ja 6 dl maitoa, lisää maissitärkkelys mieluiten siivilän läpi. Vatkaa tasaiseksi.
- Kaada kuuma kaakaoseos munaseoksen joukkoon ohuena nauhana.
- Kaada seos takaisin kattilaan ja kiehuta hiljaisella muutama minuutti samalla vispaten, kunnes vanukas on selvästi paksuuntunut.
- Kaada vanukas annoskuppeihin niin, että kupin reunoja jää näkyviin noin 2 cm ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
Valmista kaakaomuru
- Sulata voi.
- Sekoita sokeri, pähkinät, suola ja kaakaojauhe tilavassa kulhossa.
- Kaada päälle sula voi ja sekoita puuhaarukalla, kunnes muodostuu murua.
- Säilytä jääkaapissa.
Kokoa annokset
- Valuta vanukkaan päälle hieman kinuskikastiketta.
- Ripottele päälle kaakaomurua reilun ruokalusikallisen verran.
- Aseta keksit paikoilleen juuri ennen tarjoilua, etteivät ne kostu ja taivu.
Ohjeen Van Houtenille kehitti Prisca Leclerc