Lejoksen "Vuoden löytöretkeilijä" Jessica Achander

Jessica Achander

Jessica Achander on Lejoksen vuoden työntekijä, vaikka ei viimeisen vuoden aikana ole käynyt työpaikalla lähes lainkaan

 

Reilu vuosi etätyöelämää tarkoittaa myös sitä, että yhä useampi uudessa työpaikassa aloittanut ei ole päässyt tapaamaan kollegoitaan lainkaan. Uuden työtavan myötä myös monet työpaikat ovat joutuneet erilaisten haasteiden eteen esimerkiksi perehdytyksien kanssa ja moni juuri työssään aloittanut onkin voinut kokea tilanteen vaikeaksi ja yksinäiseksi. Jessicalla tuli juuri vuosi täyteen uudessa työpaikassa, mutta kokemus yksinäisestä työn aloituksesta ei ole koskenut häntä lainkaan.

 

“Olen koko vuoden aikana nähnyt vain pari hassua ihmistä, mutta silti olen päässyt aidosti osaksi koko työyhteisöä. Lejoksella toisiin tutustuminen on ollut ihmeen helppoa, vaikka toki tutustumiseen vaaditaan myös uudelta työntekijältä oikeanlaista asennetta ja kykyä heittäytyä. Hyvän ilmapiirin huomasi jo heti työhaastattelussa”, hehkuttaa Achander, jonka tuoreet työkaverit valitsivat vuoden löytöretkeilijäksi 2020.

 

Achander listasi kokemustensa pohjalta vinkit niin työnantajalle kuin työntekijälle etätyöaikaan.

 

Jessican vinkit työnantajalle:

  • Työntekijän aloittaessa uudessa työpaikassa kalenteriin on valmiiksi kalenteroitu aikaa tutustumiselle: palaverien päätarkoituksena ei ole hypätä heti työtehtävien syvään päähän vaan tutustuttaa uusi työntekijä työpaikan ihmisiin ja koko työyhteisöön.
  • Työntekijöiden vuoden yhteisistä kokemuksista, kuten vaikkapa pikkujouluista, ei kannata luopua. Kotiovelle tuodut lähetykset ja yhdessä etäyhteyden kautta vietetyt vapaamuotoiset hetket tuovat paljon iloa ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta työntekijöille. Ne myös muistuttavat työyhteisön olemassaolosta.
  • Päivittäisen työnteon lisäksi työpäiviin kuuluu kohtaamisia, joissa pääsee puhumaan työkavereiden kanssa muustakin kuin itse työstä. Esimerkiksi säännöllisillä perjantaikahveilla eri osastojenkin työntekijät pääsevät kokoontumaan yhteen ja vaihtamaan kuulumisia. Vapaamuotoinen keskustelu mahdollistaa myös yhteisen spontaaninkin ideoimisen, joka monilla on etätyössä jäänyt uupumaan kun satunnaisia kahvipöytäkeskusteluja ei käydä.
  • Käytännön asiat ja perehdytykset on hyvä hoitaa aina ihmisläheisesti. Pitkät manuaalit ja perehdytysmateriaalit voivat jäädä yksipuoleisiksi sekä vaikeasti ymmärrettäviksi, jos työntekijä joutuu käymään niitä läpi yksin.

 

Jessican vinkit uudessa työssä aloittavalle:

  • Etänäkin pystyy tutustumaan ja oppimaan – kunhan vaan keskittyy kohtaamaan toisen ihmisen. Panosta videopuheluihin, ole läsnä tilanteissa äläkä multitaskaa, kuten vaikkapa vastaile viesteihin samanaikaisesti.
  • Mieti kalenterin ja ajankäyttö uusiksi. Vastausten saaminen voi etäaikana olla vaikeampaa, kun uusilta työkavereilta ei voi vain ohimennen kysäistä neuvoa. Käytä työkavereiden kalentereita hyödyksi ja varaa keskusteluhetkiä, jossa voit kysyä mieltä polttavia kysymyksiä. Muista myös, että jos joku asia on epäselvää, kollegalle voi aina soittaa.
  • Johda omia taukojasi ja tunnista mikä sopii juuri sinulle. Taukojen pitäminen on tärkeää, mutta ne myös unohtuvat helposti. Pohdi, miten sinä voit parhaiten tauottaa työtäsi: onko se sovellus, joka muistuttaa seisomaan ja tekemään kevyen taukojumpan kerran tunnissa, vai lounasajan happihyppely tai koiran ulkoilutuslenkki?
Ilmoita kun tuotetta on taas saatavilla Tuote on tilapäisesti päässyt loppumaan varastostamme. Jättämällä meille sähköpostisi, ilmoitamme teille heti kun tuotetta on jälleen saatavilla.