Kukkafocaccia
Leipä kuin kukkataulu! Suussa sulava focaccia on ihana iltapala tai tervetullut tuliainen. Lisää taikinaan taateleita tai luumuja niin saat leipään jouluista makua. Tästä ohjeesta saat yhden pellin kokoisen tai kaksi pienempää leipää. Reseptin meille teki Taina Tellman ja kukkafocaccian kuvan otti Arto Vuohelainen.
Valmistusaineet
Focaccia:
- 25 g tuorehiivaa
- 3 dl vettä
- 0,5 dl Borges Classic oliiviöljyä
- 2 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 6-7 dl Hungry Chefin vaaleita sämpyläjauhoja
- 1/2 dl Sunsweetin luumuja tai taateleita hienonnettuna (valinnainen)
Viimeistelyyn:
- 1 dl Borges Classic oliiviöljyä (puolet pellille leivän alle ja puolet päälle)
- 3 tl suolaa (puolet alle ja puolet päälle)
- tuoretta rosmariinia ja salviaa
- mustia ja vihreitä oliiveja
- kirsikkatomaatteja
- mustia seesaminsiemeniä
Valmistusohje
- Sekoita huoneenlämpöiseen veteen hiiva, öljy, hunaja ja suola. Lisää jauhot (ja pilkotut luumut tai taatelit) muutamassa erässä. Alusta taikinaa viisi minuuttia, kohota peitettynä huoneenlämmössä 40 minuuttia.
- Lorauta leivinpaperoidulle pellille puolet öljystä ja ripsauta suolaa. Kaada taikina päälle, taputtele käsin noin 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi tai kahdeksi pienemmäksi levyksi. Peitä leipä liinalla, kohota 40 minuuttia.
- Tee leivälle sormilla kuoppia, valuta pinnalle loput oliiviöljystä ja ripottele suola. Ropsauta siemeniä leivän alaosaan ja tee yrteistä kuvioita pintaan. Paina ne sormin napakasti kiinni.
- Paista leipää 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10−15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Leipä on herkullista tuoreena ja lämpimänä, mutta maistuu hyvältä seuraavanakin päivänä.
VINKKI! Tee unikonkukka. Kuori tomaatti ohuesti, pyöritä kuoret terälehtien muotoon ja paina keskelle musta oliivinpuolikas. Oliivikukat syntyvät oliiveista ja keskelle painetusta tomaatinpuolikkaasta.
VINKKI! Mitä löysempi taikina sen parempi leipä. Voit olla pihi lisätessäsi jauhoja.