Pippa Laukan hyvinvointivinkit ja lempeät lupaukset uuteen vuoteen

Uuden vuoden mukana tulevat usein aika ankarat uudenvuodenlupaukset, jotka harvoin pysyvät. Pyysimme lääkärin ja Olet mitä syöt-ohjelman upeaa Pippa Laukkaa kertomaan vinkit lempeämpään uuteen vuoteen. Alla Pipan hyvinvointivinkit ja vaihtoehtoiset uudenvuodenlupaukset, joilla hyvä olo jatkuu pidempään kuin vain pari vuoden ensimmäistä viikkoa.
pippa laukka-hyvinvointivinkit

Lupaus liikkua ja parantaa kuntoa on uudenvuodenlupauksista yleisin. Tämä paljastui selvityksessä, missä parituhatta suomalaista antoi uudenvuodenlupauksensa. Toiseksi suosituin lupaus oli ruokatottumusten parantaminen, ja kolmantena tuli perheen ja ystävien parempi huomioiminen.

 

”Uusi vuosi, uusi minä”- tyyppinen ajattelu ei istu minun aatemaailmaani. En usko uudenvuodenlupauksiin, koska aikataulutettu lupaus on sidottu kalenteriin, ei mieleen. Tutkimukset esittävät samaa, sillä kuitenkin neljä viidestä rikkoo lupauksensa ja kolmasosa ei selviä tammikuuta pidemmälle. Syykin on selvä, nimittäin uudenvuodenlupaukset ovat yleensä liian lyhytjännitteisiä ja psyykkisesti armottomia.

On kuitenkin toisenlainen tapa asennoitua uudenvuodenlupauksiin, nimittäin omaan hyvinvointiin ja elintapoihin panostaminen rennolla ja terveellä tavalla. Sellainen voisi olla vaikkapa se, että alkaisikin panostaa huomaavaisuuteen itseään sekä lähipiiriään kohtaan. Silloin uudenvuodenlupaukset voisivat olla vaikkapa seuraavanlaisia:

Uudenvuodenlupaus 1: Pyrin sallivaan ja joustavaan syömiseen.

Mitä sallitumpaa syöminen on 365 päivänä vuodessa, sitä vähemmän odotuksia ja latauksia syömiseen liittyy vuoden kaikkina päivinä. Älä jätä aterioita väliin, syö normaalisti ja keskity siihen, ettet syyllistä itseäsi syömisistäsi.

Uudenvuodenlupaus 2: Enemmän unelmointia, vähemmän raippaa.
Lupaan tehdä pieniä, hyviä päätöksiä, jotka tuntuvat omilta ja pohjautuvat perusarvoihini ja unelmiini.

Pysähdy säännöllisesti miettimään, mitä toivot elintavoiltasi, tulevaisuudelta ja elämältäsi. Jos haluat vaikkapa olla aktiivisempi jaksaaksesi paremmin kiireistä arkea, päätä löytää päivittäin 15-30minuuttia fyysiseen aktiivisuuteen. Pidä kuitenkin mielessä joustava asenne: joskus arki ei etene kuten suunnittelit ja silloin liikunnankin pitää voida joustaa ilman että maailma kaatuu.


Uudenvuodenlupaus 3
: Vietän enemmän aikaa itseni kanssa.

Lupaatko, että et lupaa olla parempi vanhempi/puoliso/ystävä, vaan lupaat ensisijaisesti keskittyä itseesi ja katsoa sen jälkeen kuinka paljon voimavaraa on jäljellä muille ihmisille.  Tämä on erityisesti suunnattu lupaus kaikille teille, joilla muiden huolet painavat raskaina mielessänne, ahdistaen omaa elämäänne nurkkaan? Kun olet enemmän ja paremmin läsnä omassa elämässäsi, se saattaa poikia yllättävää energiaa myös tärkeiden ihmisten suuntaan.

Uudenvuodenlupaus 4: Lupaan levätä ja nukkua riittävästi.

Moni aloittaa kuntokuurin tai kitudieetin vuoden alusta unohtaen tärkeimmän, levon merkityksen. Ilman riitävää unta ja lepoa keho ja mieli eivät palaudu. Riittämätön lepo häiritsee hermostoa, aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa. Hyvin usein ehdotan painonpudotuksesta haaveileville potilailleni, että laitamme ensin yöunen kuntoon ja sen vasta sen jälkeen mietimme painoasioita.

Uudenvuodenlupaus 5: Lupaan keskittyä stressin vähentämiseen

Stressi ja jaksamiseen liittyvät ongelmat ovat nykypäivänä iso vitsaus. Pandemiavuosi ei ole yhtään tilannetta helpottanut, vaan päinvastoin. Tutkimusten mukaan iso osa suomalaisten stressistä johtuu rahasta ja taloushuolista. Stressi sairastuttaa kehoa ja mieltä.

Sen sijaan että murehdit rahasta, ala seurata tulojasi ja menojasi. Työvälineeksi käy yhtä hyvin taulukko-ohjelma tai siniruutuinen vihko. Jo tammikuun tarkkailu antaa hyvän pohjan siihen, mistä taloudessa voi tinkiä jos mahdollista.

Uudenvuodenlupaus 6: Lupaan, etten lupaa mitään.

Tämä lienee haasteista kaikista vaikein, niin paljon moni on pienestä pitäen oppinut ja tottunut asettamaan itselleen tavoitteita ja haasteita. Joskus rennot ja nimenomaan hauskat haasteet ovat ihan todella kivoja ja tavoittelemisen arvoisia, mutta lupausten ei pitäisi määrittää kenenkään ihmisarvoa tai nykyisiä elintapojasi.

Minkä tai mitkä sinä näistä uudenvuodenlupauksista aiot toteuttaa?

Pipan helppo pikapizzaresepti (pellillinen)

Valmistusaika n. 40min. Nopea peltiruoka perheelle!

Pohjaan:

½ kuivahiivapussi (n. 6g)
2dl vettä
1tl suolaa
3rkl öljyä
5dl Hungry Chef pizzajauhoa

Täyte:

Tölkki Hungry Chef-pizzakastiketta
2tlk Lagom kanafilettä
1tlk Dole-ananasta (vain toiseen puolikkaaseen, jos kaikki perheenjäsenet eivät pidä ananaksesta pizzassa)
pussillinen juustoraastetta
päälle oreganoa

1. Sekoita kulhossa kädenlämpöinen vesi ja kuivahiiva. Lisää suola ja öljy ja lopuksi vaivaa jauhot joukkoon.
2. Pyörittele taikinaa ja kauli taikinasta ohut pohja pellille.
3. Lisää täytteet: ensin tomaattikastike, sitten kanat, ananas, oregano ja lopuksi juustoraaste.

Paista uunissa n.30min 225asteessa.

Ilmoita kun tuotetta on taas saatavilla Tuote on tilapäisesti päässyt loppumaan varastostamme. Jättämällä meille sähköpostisi, ilmoitamme teille heti kun tuotetta on jälleen saatavilla.