Teemu Laurell: "Kasvisruoka on vahvassa nosteessa"

Tämän hetken merkittävin ruokamaailman ilmiö on kasvispainotteinen tai kokonaan vegaaninen ruoka. Myös sesonkiajattelu ja lähiruoka näkyy ruokatrendeissä.  

Teemu Laurell on monille tv:stä tuttu Suomen Top Chef -kokki. Rauman kasvatti on piinkova ruoka-ammattilainen, joka on ehtinyt työskennellä jo monissa eri ravintolaketjuissa. Tällä hetkellä suosittua Shelter-ravintolaa Helsingin Katajanokalla pyörittävällä Teemulla on koko ajan useita ruoka-aiheisia projekteja meneillään, ja nyt hän kertoo meille aitiopaikalta vuoden 2018 ruokatrendeistä.

Laadukas lähiruoka ja kasvispainotteisuus pinnalla

Teemun mielestä tämän hetken merkittävin ruokamaailman ilmiö on kasvispainotteinen tai kokonaan vegaaninen ruoka. Omaa trendien yli katsovaa ruokafilosofiaansa Teemu kuvailee sanoilla ”mahdollisimman hyvää”. Tämä tarkoittaa, että Teemu valitsee aina kun mahdollista lähellä tuotettuja, eettisiä raaka-aineita. Valitut raaka-aineet ovat mahdollisimman laadukkaita, jolloin lopputuloksena on – luonnollisesti – mahdollisimman maukasta ruokaa. Teemu suosii kotimaisia raaka-aineita, kuten laadukkaita kylmien vesien kaloja ja riistaa.

Lähiruoka, sesongin vihannekset ja riista täyttävät Teemun havaintojen mukaan myös yhä useamman ruokaharrastajan ostoskorin. Raaka-aineiden alkuperä ja sesonkiajattelu korostuukin nyt trenditietoisen kotikokin lautasella. Teemun tämänhetkinen suosikki kylmän vuodenajan juuressesongin vihanneksista on hienostunut ja lempeän makuinen maa-artisokka, joka sopii monen ruoan kanssa ja on erityisen herkullista paahdettuna.

Inspiraatiota maailmalta

Mistä ruoka-ammattilainen imee uusia vaikutteita? Teemu matkailee paljon, ja matkoilla koetut ruokaelämykset siirtyvät monesti myös asiakkaiden lautasille. Matkaseurana on usein oman ravintolan yhtiökumppaneita, joten tuoreiden ideoiden poimiminen on tuplasti tehokkaampaa.

Suomen ruokakulttuuri ottaa eniten vaikutteita muista pohjoismaista, etenkin Tanskasta. Teemu ennustaa, että perinteisten verrokkimaiden lisäksi vähemmän tunnettujen Etelä- ja Väli-Amerikan maiden ruokakulttuuri nousee tänä vuonna enemmän esille.

Teemun mielestä kaupunkikohteista erityisesti Madrid ja Ruotsin isot kaupungit ovat nyt kiinnostavia ruokakohteita. Viime syksynä Yhdysvaltoja kiertänyt Teemu nimeää myös San Franciscon ja New Yorkin innostaviksi ruokakaupungeiksi.

Aamupalan ja myöhäisen illallisen suosio kasvaa

Some on matkojen lisäksi Teemun toinen ruokainspiraation lähde. Hyvinvointitrendi on jyllännyt somessa jo pitkään, ja ammattikokki on luonnollisesti huomannut terveellisten raaka-aineiden kysynnän niin työssään kuin tien päällä. Kokonaisvaltainen hyvinvointiajattelu näkyi erityisesti Los Angelesissa, missä Teemu vieraili syksyllä. Kaupungin raikas ruokatarjonta ja aktiivinen aamupalakulttuuri tekivät Teemuun vaikutuksen.

Teemun mielestä aamupalakulttuuri nostaa päätään myös Suomessa, kiihkeimmän brunssibuumin laannuttua. Ihmiset satsaavat niin kotiaamiaiseen kuin ulkona nautittuun versioon, ja monet kahvilat ovat alkaneet panostaa aamupalavalikoimaan. Moni haluaa aloittaa päivänsä mahdollisimman tarmokkaana ja tasapainoisesti, ja hyvä aamupala tukee tätä.

Ruokailurytmin muutos näkyy myös toiseen suuntaan. ”Havaintojeni mukaan eteläisen Helsingin ruokatottumukset ovat menossa eteläeurooppalaiseen suuntaan, eli illallinen nautitaan vasta myöhään, kello 21 jälkeen. Etelä-Helsinki on kuitenkin oma kuplansa”, Teemu naurahtaa. Muu Suomi seuraa ruokatapojen muutoksia ja trendejä omaan tahtiinsa.

 

Ilmoita kun tuotetta on taas saatavilla Tuote on tilapäisesti päässyt loppumaan varastostamme. Jättämällä meille sähköpostisi, ilmoitamme teille heti kun tuotetta on jälleen saatavilla.