Lasagne bolognese Hungry Chefin Pizzajauhoista
Lasagne al forno on italialainen kotiruokaklassikko ja Emilia-Romagnan lasagne alla bolognese on tämän ruokalajin kuuluisin ilmentymä. Suomessa lasagne valmistetaan harvemmin vihreästä (verde) pastasta, mutta sitä kannattaa kokeilla! Tämän ihanan vihreän lasagnereseptin Chefille toteutti E.Böckerman
240
min
Haastava
8
annosta
Valmistusaineet
Vihreät lasagnelevyt:
- 350 g Hungry Chef 00 Pizzajauhoja
- 3 kananmunaa
- 1 pss babypinaattia
- 1/4 tl suolaa
Ragù alla bolognese:
- 800 g sika-nautajauhelihaa (n. 20% rasvaa)
- 1 plo Hungry Chef Diavola pizzakastiketta
- 400 g hyvälaatuista tomaattimurskaa
- 1,5 dl kevyt- tai täysmaitoa
- 1,5 dl valkoviiniä
- 1-2 sipulia
- 2 porkkanaa
- 2 lehtisellerin vartta
- 1 rkl Borges Classic oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria
Besciamelle-kastike (eli beschamel-kastike):
- 1 l kevyt- tai täysmaitoa
- 70 g voita
- 70 g vehnäjauhoja
- suolaa maun mukaan
- jauhettua muskottipähkinää maun mukaan
Valmistusohje
Valmista ensin vihreä pastataikina:
- Kiehauta pinaatit ja valuta huolellisesti.
- Surauta rikotut kananmunat ja pinaatti yhtenäiseksi blenderillä tai sauvasekoittimella. (Jos et halua vihreää pastaa, aloita vaiheesta 3.)
- Mittaa jauhot kulhoon tai työtasolle ja tee jauhojen keskelle kuoppa.
- Ripottele suola kuoppaan ja valuta kananmuna-pinaattiseos kuoppaan. Jos haluat jättää pinaatin pois, riko kananmunat suoraan kuoppaan ja riko rakenne haarukalla.
- Sekoita jauhoja kananmunan joukkoon, kunnes massa on yhtenäistä. Vaivaa taikina pehmeäksi (n. 10 min). Valmis pastataikina on tahmean kosteaa, mutta ei enää tartu kiinni.
- Kääräise taikina muovikelmuun ja anna levätä vähintään 30 minuuttia.
Valmistele ragù pastataikinan levätessä:
- Kuori ja silppua kasvikset.
- Lorauta korkeareunaiseen pannuun tai pataan reilusti Borges Classic-oliiviöljyä ja kuullota kasvikset pehmeiksi ja makeiksi miedolla lämmöllä, noin 8-10 minuuttia.
- Nosta lämpöä ja lisää jauheliha pataan. Paista, kunnes liha alkaa juuri ja juuri ruskistua. Mausta suolalla ja mustapippurilla paistamisen yhteydessä.
- Laske hiukan lämpöä ja lisää maito. Sekoita ja odota, että maito on imeytynyt.
- Lisää valkoviini, kääntele pari minuuttia ja lisää Hungry Chef Diavola pizzakastike ja 1 tölkki tomaattimurskaa.
- Insaporire eli anna kastikkeen poreilla ja kerätä makua hiljakseen raollaan olevan kannen alla vähintään 2 tuntia, mielellään vielä kauemmin. Sekoita ajoittain.
- Tarkista loppuvaiheessa maku ja lisää suolaa ja mustapippuria.
Valmistele lasagnelevyt:
- Leikkaa pastataikina neljään palaan.
- Rullaa taikinat pastakoneella yksi kerrallaan pitkiksi ohuiksi levyiksi. Pidä vuoroaan odottavat taikinapalat muoviin käärittynä.
- Leikkaa taikinakaistaleet lasagnelevyiksi. Mittaa lasagnevuuan koko niin voit tehdä mittatilaustyötä.
Lasagnen herkullisuuden maksimoimiseksi pastalevyjen tulee olla erittäin ohuita, eli pastakoneesta riippuen noin asetuksella 6-7 kaulittuja.
Asettele pastalevyt odottamaan ja tee sillä välin Besciamella-kastike:
- Tee roux eli sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot voin joukkoon. Älä ruskista jauhoja.
- Valuta huoneenlämpöistä maitoa vähän kerrallaan kattilaan. Sekoita samalla.
- Anna kastikkeen kiehua hiljalleen, kunnes kastike sakenee. Mausta kastike suolalla ja ripauksella muskottipippuria.
Lasagnen kokoaminen:
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Voitele reilunkokoinen vuoka huolellisesti.
- Valuta vuoan pohjalle ohut kerros bolognese-kastiketta.
- Levitä kastikkeen päälle kerros lasagne-levyjä.
- Levitä kerros bolognese-kastiketta ja sen päälle besciamelle-kastiketta.
- Levitä kerros lasagnelevyjä ja kerros kastikkeita.
- Toista, kunnes pastalevyt ja kastikkeet on käytetty.
- Päälimmäisen pastakerroksen päälle tulee kerros besciamelle-kastiketta ja raastettu parmesaani.
- Peitä vuoka foliolla ja paista lasagnea uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Ota folio pois 15 minuutin jälkeen, jotta lasagne saa kauniin vaaleanruskean pinnan.
- Anna lasagnen vetäytyä vuuassaan vähintään 10 minuuttia ennen leikkaamista.