Oliiviöljyn säilytys

Kylmässä oliiviöljyyn ilmestyy hiutaleita ja liian kuumassa mikä tahansa rasva härskiintyy. Oliiviöljyn oikeaoppinen säilytys takaa parhaan makuelämyksen. Paras lämpötila oliiviöljyn säilytykseen on 15 – 25 ºC, valolta suojattuna.

3 pahinta extra-virgin oliiviöljyn vihollista:

  1. Auringonvalo
  2. Happi
  3. Kuumuus

Näiden vaikutuksesta kallein ja hyvälaatuisinkin extra-virgin oliiviöljy saattaa menettää laatuaan. Ainakin hyvälaatuisimmat extra-virgin oliiviöljyt kannattaa aina säilyttää pimeässä, viileässä paikassa hyvin suljettuna. Ideaalinen lämpötila öljyjen säilytykseen on 15 – 25 ºC.

Oletko ikinä miettinyt, miksi oliiviöljyt myydään pääsääntöisesti vihreissä lasipulloissa? Juuri näiden vihollisten vuoksi! Vihreä väri estää auringonvalon suoran pääsyn pullon läpi öljyyn, tällöin sisällä oleva öljy ei kuumene samalla lailla kuin kirkkaassa astiassa ja lasi estää hapen pääsyn öljyyn.

Miksi oliiviöljy jähmettyy?

Alle 15 asteen lämpötiloissa oliiviöljyyn saattaa muodostua pilvimäistä tai jopa helmimäistä ’sakkaa’, joka liukenee itsekseen lämpötilan taas noustessa normaaliin huoneenlämpöön. Kyseessä on harmiton reaktio, eikä ilmiö  juurikaan vaikuta öljyn ominaisuuksiin, joten öljyä voi säilyttää myös hieman huoneenlämpöä viileämmässä huoletta.

Kuinka pitkään oliiviöljy säilyy?

Oliiviöljy säilyy oikein säilytettynä varsin pitkään.  Oliiviöljypulloissamme käyttöikää öljyille luvataan maksimissaan 2 vuotta pullotuksesta. Mitä paremmat säilytysolosuhteet, sen paremmin öljy säilyy. Oliiviöljy puristetaan tuoreista oliiveista 24 tunnin sisällä siitä, kun ne on oliivipuista poimittu. Mitä tuoreempaa öljy on, sitä enemmän siinä on makua ja luonnetta, osin jopa kieltä polttelevaa aromia. Ikävä kyllä parhaimmatkin öljyt voivat härskiintyä, mikäli niitä säilytetään väärin, esimerkiksi kuumalla, auringonpaahteisella ikkunalaudalla.

Vinkki kaikille oliiviöljyjen ystäville!

Vaikka oliiviöljyä käyttäisi päivittäin, ei pulloa silti kannata säilyttää siinä lieden vieressä, alttiina kuumuudelle ja auringonvalolle pitkiä aikoja. Hanki pienempi lasipullo, johon siirrät muutamassa päivässä, noin viikossa kuluvan määrän öljyä kerrallaan. Näin saat nauttia taatusti laadukkaasta oliiviöljystä viimeiseen tippaan saakka!

 Psst. Borgesin extra-virgin- sekä oliiviöljyistä on myös 250 ml pullot. Kyllähän sellainen määrä viikossa jo kuluu, eikä tarvitse miettiä, mihin kaappiin pullo mahtuisikaan.

Miten valitset oikean oliiviöljyn?

Säilytyksen lisäksi on oleellista valita oikeanlainen oliiviöljy oikeaan käyttötarkoitukseen.

Oliiviöljyjen käytöstä kertovassa jutussa Teemu Laurell antoi vinkkejä, mitkä oliiviöljyt sopivat mihinkin ruoanlaittoon. Vielä muistutuksena, että extra-virgin oliiviöljy on parasta sellaisenaan, Classic oliiviöljyä voi käyttää vaikka grillauksessa. Kannattaa katsoa myös hänen eri öljylaaduille luomat reseptit.

Katso kaikki käyttövinkit

Totta ja tarua oliiviöljyistä

oliiviöljyn ympärillä elää sitkeitä uskomuksia. Ovatko ne totta vai tarua?

Mitä kaikkea kätkeytyy oliiviöljy-sanan taakse? Huippuravintola Shelterin kokki ja omistaja Teemu Laurell valottaa, millaisia vääriä uskomuksia ihmisillä on oliiviöljystä.

Lue vastaukset