Perinteiset vappuherkut simasta donitseihin!

Perinteisekkääseen vappuun kuuluu tietenkin sima, munkit, donitsit, piknik sekä ihana kevään alku! Erityisesti silloin, kun perinteinen vappuhumu on poissa laskuista, kannattaa vapun herkkuihin panostaa. Vappupiknik-eväät on helpompikin valmistaa pienemmälle porukalle. Tai tehkää ystävien kanssa työnjako. Joku tekee siman, toinen salaatin, kolmas donitsit!    
Van Houten donitsipallerot fiiliskuva vaaka

Sima tekee vapun!

Sima on kuin vappu. Poreileva, kuohuva, makea, raikas ja juuri oikeanlainen. Hyvässä simassa yhdistyvät fariinisokerin karamellimainen makeus, sitruunan raikkaus ja pulleina kelluvat rusinat. Sima on raikas janojuoma, sitä sopii tarjota pitkin kevättä ja kesää eri tavoin maustettuna. Kokeile perinteisen siman lisäksi myös mansikkaista, ihanan punaista versiota tästä jumalten juomasta!

Laita sima tulemaan viikkoa ennen vappua

Sima vaatii tekeytyäkseen noin viikon, joten muista aloittaa valmistus ajoissa. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että kaapista löytyy suppilo, riittävän iso kattila, siivilä ja puhtaita pulloja sekä korkkeja. Simapulloiksi sopivat puhtaat muovi- tai lasipullot. Muovipullo on ensimmäistä kertaa simaa tekevälle helpompi. Jos lasipullon täyttää piripintaan ja korkin vääntää tiukasti kiinni, voi pullo poksahtaa rikki. Muovipullosta huomaa, jos se lähtee pullistumaan. Silloin se on liian täynnä ja osa kannattaa kaataa toiseen pulloon.

Harkiten hiivaa

Hiivaa tarvitaan simaan yllättävän vähän. Kannattaa olla sen kanssa säästeliäs, jotta saat vatsaystävällistä simaa. Neljään litraan vettä tarvitaan vain herneen kokoinen hippunen hiivaa. Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen, liian kuumassa vedessä hiiva ei lähde käymään ja sima epäonnistuu.

Kelluvat rusinat

Rusinoilla on simassa merkittävä tehtävä. Kun laitat simaan rusinoita, et joudu maistelemaan keskeneräistä simaa. Kelluvat rusinat kertovat, milloin sima on valmista. Rusinat toimivat kuin lihalämpömittari paistissa, ne näyttävät milloin sima on juotavaa. Siman hiilidioksidipitoisuus on sopiva siinä vaiheessa, kun rusinat nousevat juoman pinnalle kellumaan.

Tuunaa simaa

Siman makua voi säädellä monin tavoin. Sitruunan voi korvata limetillä ja siman voi maustaa inkiväärillä. Käytä neljään litraan simaa parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä. Kuori inkivääri ja vuole siitä lastuja vaikkapa kuorimaveitsellä. Lisää inkivääri kuumaan veteen sitruunan tai limetin kanssa.
Jos haluat simasta tummemman väristä käytä pelkästään fariinisokeria. Osan sokerista voi korvata myös hunajalla. Siman raikkaan kirpeää makua voi säädellä sitruunan määrällä, kunhan ei peitä sillä kokonaan fariinisokerin hienoista paahteisuutta.
Rusinoiden ystävä lisää valmiiseen simaan extra-annoksen rusinoita. Siman voi koristella tarjolle myös raikkain yrtein, kokeile vaikkapa sitruunamelissaa.

Perinteisen siman ohjeen löydät alta, mutta mikäli haluat maustaa siman makeilla mansikoilla, kurkkaa myös mansikkasiman ohje ohesta!

Perinteinen sima
VALMISTUSAINEET

2 sitruunaa
4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
1/5 tl tuorehiivaa, herneen kokoinen hippunen
Simapulloihin
sokeria
Sun-Maid -rusinoita (noin 10 rusinaa/pullo)

VALMISTUSOHJEET
1. Pese sitruunat huolella lämpimällä vedellä. Kuori tai raasta sitruunoiden keltainen osa, kuoren valkoinen maistuu kitkerältä. Purista sitruunoista mehu.
2. Kiehauta ensin kaksi litraa vedestä isossa teräskattilassa. Ota kattila levyltä ja sekoita sokerit kuumaan veteen.
3. Lisää sitruunamehu, -kuoriraaste sekä loput vedestä kuumaan veteen. Anna vesi-sitruunamehuseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
4. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokauden.
5. Siivilöi ja pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon rusinoita ja teelusikallinen sokeria.
4. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Jääkaapissa sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Älä käytä simapulloissa liian tiukkaa korkkia, sillä paine kasvaa pullossa mitä pidemmälle käyminen etenee, simapulloa ei myöskään kannata täyttää piripintaan.
6. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Mansikkainen vappusima Sun-Maidin rusinoilla

 

Vapun herkut piknik-koriin

Vaikka vappua pienessä porukassa viettääkin, kannatta panostaa herkkuihin! Perinteisten donitsien ja munkkien lisäksi kannattaa varata myös jotain suolaista. Hieman ruokaisampi salaatti on erittäin hyvä vaihtoehto, mutta lähes kaikille maistuu varmasti myös pizza! Hungry Chefin poropizza fiiliskuva

Parhaat pizzan täytteet

Täydellisen selostuksen pizzaan parhaiten sopivista täytteistä löydät Teemu Laurell:n vinkeistä, mutta nopeana yhteenvetona täytteissä huomioidaan syöjien toiveiden lisäksi makujen tasapaino. Esimerkiksi suolaisia makuja voi tasapainottaa makeudella, raskaita ja rasvaisia taas tuoreilla kasviksilla.

Kevyempää evästä piknik-koriin

Nopea kanacaesarsalaatti Lagomin kanafileistä

Mikäli ähky meinaa iskeä, on piknikille hyvä varata myös kevyempää evästä. Nopea kana-ceasarsalaatti syntyy kädenkäänteessä ja maistuu taivaallisen hyvälle!

 

Pääasiaan, eli jälkiruokiin!

Van Houtenin pastellinen suklaatäytekakku fiiliskuva

Munkit, donitsit, tippaleivät. Tai miksei vaikkapa ihanan värikäs täytekakku! Suklaista, kermaista, itsetehtyä ja herkullista. Kukin löytää varmasti makunsa mukaiset jälkiruoat, leivonnaiset ja muut eväät resepteistä, kokeile tänä vappuna näitä ihania, vaniljaisia donitsipalleroita suklaakastikkeella:

Donitsipallerot:

  • 25 g voita
  • 3,5 dl Hungry Chef Briossijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 0,5 tl vaniljauutetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 dl maitoa

Paistamiseen ja koristeluun:

Van Houten suklaakastike:

Valmistusohje

  1. Ota voi ja maito ajoissa huoneenlämpöön.
  2. Mittaa vehnäjauho ja leivinjauhe ja sekoita keskenään.
  3. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri tasaiseksi tahnaksi kapustan avulla.
  4. Vatkaa sähkövatkaimella joukkoon kananmuna, vaniljauute ja suola.
  5. Lisää maito ja jauhot vuorotellen.
  6. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jätä kelmun alle lepäämään hetkeksi.
  7. Muotoile taikinasta kevyesti jauhotetulla alustalla 3-4 cm paksu pötkö ja leikkaa pötkö 1,5 cm paksuiksi paloiksi.
  8. Pyörittele palat palloiksi kämmenten välissä.

Paista donitsipallerot:

  1. Kuumenna öljy paksupohjaisessa, muutaman litran vetoisessa kattilassa 150:een asteeseen.Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun pieni taikinanokare nousee pintaan ja alkaa ruskistumaan pikkuhiljaa. Pidä lähellä kattilankansi ja sammutuspeitto.
  2. Nosta 8 palleroa kerrallaan varovasti öljyyn ja paista 7-8 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita.
  3. Nosta valmiit donitsit lävikön avulla ritilälle tai talouspaperille jäähtymään.
  4. Viimeistele pallerot tomusokerilla.

Valmista kaakaokastike:

    1. Mittaa sokeri, kaakao ja vesi pieneen paksupohjaiseen kattilaan.
    2. Kuumenna kiehuvaksi samalla tehokkaasti vispaten.

Kastike on valmis, kun seos on tasainen ja kiehunut hetken.

Psst. Vappupäivän brunssin ehdoton voittaja on tässä!

Vappuaaton jälkeisiin olotiloihin saattaa kaivata tuhdimpaa brunssia. Hungry Chefin Pancake mixillä teet helposti ja nopeasti amerikkalaiset pannarit. Kokeile näitä Taste of Nikinmäen överipannareita!

Överipannarit