Sima - tee itse vapun vastustamattomin juoma!

Simaa on helppo valmistaa, se syntyy vain muutamista aineksista lähes itsestään. Tarvitset sitruunoita, vettä, sokeria, hippusen hiivaa ja rusinoita. Tee itse kullankeltaista ja poreileva vappujuomaa, sen raikas maku on pienen vaivan arvoinen.    
vappujuoma sima

Sima on kuin vappu. Poreileva, kuohuva, makea, raikas ja juuri oikeanlainen. Hyvässä simassa yhdistyvät fariinisokerin karamellimainen makeus, sitruunan raikkaus ja pulleina kelluvat rusinat. Sima on raikas janojuoma, sitä sopii tarjota pitkin kevättä ja kesää eri tavoin maustettuna.

Laita sima tulemaan viikkoa ennen vappua

Sima vaatii tekeytyäkseen noin viikon, joten muista aloittaa valmistus ajoissa. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että kaapista löytyy suppilo, riittävän iso kattila, siivilä ja puhtaita pulloja sekä korkkeja. Simapulloiksi sopivat puhtaat muovi- tai lasipullot. Muovipullo on ensimmäistä kertaa simaa tekevälle helpompi. Jos lasipullon täyttää piripintaan ja korkin vääntää tiukasti kiinni, voi pullo poksahtaa rikki. Muovipullosta huomaa, jos se lähtee pullistumaan. Silloin se on liian täynnä ja osa kannattaa kaataa toiseen pulloon.

Harkiten hiivaa

Hiivaa tarvitaan simaan yllättävän vähän. Kannattaa olla sen kanssa säästeliäs, jotta saat vatsaystävällistä simaa. Neljään litraan vettä tarvitaan vain herneen kokoinen hippunen hiivaa. Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen, liian kuumassa vedessä hiiva ei lähde käymään ja sima epäonnistuu.

Kelluvat rusinat

Rusinoilla on simassa merkittävä tehtävä. Kun laitat simaan rusinoita, et joudu maistelemaan keskeneräistä simaa. Kelluvat rusinat kertovat, milloin sima on valmista. Rusinat toimivat kuin lihalämpömittari paistissa, ne näyttävät milloin sima on juotavaa. Siman hiilidioksidipitoisuus on sopiva siinä vaiheessa, kun rusinat nousevat juoman pinnalle kellumaan.

Tuunaa simaa

Siman makua voi säädellä monin tavoin. Sitruunan voi korvata limetillä ja siman voi maustaa inkiväärillä. Käytä neljään litraan simaa parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä. Kuori inkivääri ja vuole siitä lastuja vaikkapa kuorimaveitsellä. Lisää inkivääri kuumaan veteen sitruunan tai limetin kanssa.
Jos haluat simasta tummemman väristä käytä pelkästään fariinisokeria. Osan sokerista voi korvata myös hunajalla. Siman raikkaan kirpeää makua voi säädellä sitruunan määrällä, kunhan ei peitä sillä kokonaan fariinisokerin hienoista paahteisuutta.
Rusinoiden ystävä lisää valmiiseen simaan extra-annoksen rusinoita. Siman voi koristella tarjolle myös raikkain yrtein, kokeile vaikkapa sitruunamelissaa

Sima
VALMISTUSAINEET

2 sitruunaa
4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
1/5 tl tuorehiivaa, herneen kokoinen hippunen
Simapulloihin
sokeria
Sun-Maid -rusinoita (noin 10 rusinaa/pullo)

VALMISTUSOHJEET
1. Pese sitruunat huolella lämpimällä vedellä. Kuori tai raasta sitruunoiden keltainen osa, kuoren valkoinen maistuu kitkerältä. Purista sitruunoista mehu.
2. Kiehauta ensin kaksi litraa vedestä isossa teräskattilassa. Ota kattila levyltä ja sekoita sokerit kuumaan veteen.
3. Lisää sitruunamehu, -kuoriraaste sekä loput vedestä kuumaan veteen. Anna vesi-sitruunamehuseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
4. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokauden.
5. Siivilöi ja pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon rusinoita ja teelusikallinen sokeria.
4. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Jääkaapissa sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Älä käytä simapulloissa liian tiukkaa korkkia, sillä paine kasvaa pullossa mitä pidemmälle käyminen etenee, simapulloa ei myöskään kannata täyttää piripintaan.
6. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.