Ranskalainen kaakaohetki

Pariisi on maailman itseoikeutettu kahvilapääkaupunki. Me kaikki varmasti allekirjoitamme tämän väittämän. Kahvi ei maistu missään paremmalta kuin hörpittynä pariisilaisen kahvilan terassilla paikallista ihmisvilinää katsellen. Mutta harva ehkä tietää, että Pariisista saa myös maailman parasta kaakaota. Aidoimmillaan ranskalainen kaakao on tummaa, paksua ja vähäsokerista.
Van Houten ranskalainen kaakaohetki fiiliskuva

Kaakao oli hovijuoma

Kuuma suklaa tuli tutuksi Ranskassa Louis XIV hovissa. Silloin suklaa sulatettiin juomaksi ja makeutukseksi joukkoon laitettiin sokeriruo’on pätkä.

Kyytipoikana juotiin kylmää vettä, sillä juotava suklaa oli niin paksua ja täyteläistä.Van Houten ranskalainen kaakao fiiliskuva

Kaakao liittyy ranskalaisilla lapsuuteen

Le gouter, eli välipala on tärkeä ateria, jonka lapset syövät iltapäivällä koulusta kotiin palattuaan. Päivällinen syödään Ranskassa myöhään, joten välipala on välttämätön. Kotimatkalla koulusta, matkanvarren boulangeriestä eli leipomosta ostetaan mukaan croissant ja suklaapatukka tai suklaacroissant. Se on croissant-taikinasta tehty nyytti, jonka sisällä on tummaa suklaata. Välipala nautitaan kotona kaakaon kera. Kaakao on myös lasten aamupalajuoma. Ja kyllä, kaakao on tummaa, eikä kovinkaan makeaa.

Parhaat kaakaot Pariisissa

Ehdottomasti parhaat kaakaot saa Pariisissa Teehuone Angelinasta ja Cafe de Florista. Näihin kahviloihin on useimmiten jonoa. Kun jonossa seisoo myös paikallisia, voit olla varma, että jonotus on kokemuksen arvoinen.

Van Houtenin kaakaojauheessa on aito, vanhanajan kaakaon tumma maku. Van Houtenin kaakaojauhetta käytetään paljon leivontaan, mutta siitä saa myös valmistettua tummaa, korkealaatuista kaakaojuomaa, jossa sokerin määrän voi itse määritellä.

Tämä kaakaoresepti jäljittelee Pariisilaisten teehuoneiden samettisen täyteläistä kaakaota.  Reseptissä on voita, mutta suhteellisen vähän sokeria.  Tumma ja täyteläinen kaakaojuoma nautitaan parhaassa seurassa ja tarkasti valittuina herkkuhetkinä.

Teksti ja ohje: Prisca Leclerc, Pariisissa syntynyt ruoan moniammattilainen, jonka intohimona on suklainen leivonta. Prisca on julkaissut kaksi keittokirjaa: Tarte Tatin ja Mokkapala (Cozy Publishing).